slide 1
 
slide 4

Odlomci umova - gost: Gojko Berkuljan ''Kinematografija i crnogorsko društvo''

Gojko Berkuljan
Ovog četvrtka je u Društvenom centru gostovao reditelj Gojko Berkuljan i u okviru programa ''Odlomci umova'' održao predavanje/diskusiju ''Kinematografija i crnogorsko društvo''.
 
Peti gost Društvenog centra u okviru programa ''Odlomci umova'', ovog četvrtka, bio je crnogorski reditelj Gojko Berkuljan, koji je sa prisutnima razgovarao o profesiji reditelja, crnogorskoj kinematografiji i njegovom dosadašnjem angažovanju u toj struci.
 
Prije svega, reditelj je objasnio da je kinematografija jedna vrsta privredne djelatnosti kroz koju se prožima kultura i upravo zbog toga država pomaže stvaranju kinematografskih djela, s namjerom da se ona isplate  po državu ali i po ljude koji su radili na takvom projektu. Nažalost, kaže Berkuljan, država nema dovoljno sredstava kako bi se radili projekti koji zahtijevaju veća novčana ulaganja, a samim tim i kvalitetniji produkt, već se postojeća sredstva slabo raspodjeljuju ili njihova raspodjela zahtijeva sufinansiranje iz drugih izvora, što još više otežava taj proces.
 
Građani Crne Gore nijesu pretjerani ljubitelji filma, odnosno, ne postoji veliko interesovanje za rad domaćih reditelja, što još više smanjuje njihovu bitnost u društvu, a kako postoji suficit reditelja u državi, samo pojedini uspijevaju da postanu prepoznatljivi po određenim projektima koji možda i ne zadovoljavaju sve uslove kvalitetnog projekta, rekao je Berkuljan.
 
Prisutni su imali mnogo pitanja koja su se odnosila na dalje angažovanje reditelja, njegovo mišljenje o teatru, filmovima van države, standardnim kanalima komunikacije reditelja iz okruženja i slično, zaključivši da je potrebno raditi na promovisanju oblasti kinematografije putem posebnih centara za filmove u kojima bi se nalazila djela crnogorskih reditelja i na taj način obezbijedili njihovu promociju i afirmaciju rada.
 
Program ''Odlomci umova'' nastavlja u septembru, kada će u Društvenom centru gostovati još zanimljivih gostiju iz različitih oblasti sa zanimljivim temama.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Časopis: Recept za aktivizam

banner recepet za aktivizam broj 003

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.