slide 1
 
slide 4

Odlomci umova - Gost: Saša Mijović ''Dekriminalizacija droge u Crnoj Gori''

Sasa MijovicU okviru julskog programa u Društvenom centru na Cetinju, koji ovog mjeseca proslavlja prvu gosišnjicu rada, Aktivna zona je ugostila Sašu Mijovića iz NVO ''4LIFE''. Tema predavanja koje  je organizovano kao dio programa ''Odlomci umova'', bila je Dekriminalizaija droge u Crnoj Gori.

 
Mijović je u odnosu na dosadašnje iskustvo izložio argumente za i protiv dekriminalizacije droge u našoj zemlji, i objasnio osnovne razlike između depenalizacije, dekriminalizacije i legalizacije. „Naime, veliki broj građana ima predrasudu prema ovim pojmovima i nerijetko na sve gleda sa jednakim ubjeđenjima. Radi se o pravnim pojmovima kojima se regulišu načini i uslovi dozvoljavanja korišćenja određenih psihoaktivnih supstaci, ali i načini procesuiranja ljudi koji se bave preprodajom istih“- kazao je Mijović.
 
Mijović smatra da bi treblo dekriminalizovati drogu u Crnoj Gori, jer bi, kako je kazao, to dovelo da smanjenja broja korisnika i broja prodavaca droga.
 
,,Kao primjer bih naveo Portugal, koji je dekriminalizovao drogu, što je dovelo do smanjenja broja korisnika i prodavaca, ali i opšte stope kriminaliteta u toj zemlji'', ukazao je Mijović dodajući  da u slučaju eventualne dekriminalizacije droge treba uključiti čitavo društvo i sve službe koje bi zajedničkim i dobro koordinisanim radom, zasnovanim na jasnim strategijama, omogućili da dođe do smanjenja upotrebe droga ,a u isto vrijeme smanjenje broja kriminalnih radnji u vezi sa tom pojavom.
Program ''Odlomci umova'' biće nastavljen u četvrtak  23. jula kada će gost Društvenog centra biti profesor Petar Špadijer, koji će govoriti o perspektivama profesorskog poziva i radu sa djecom. Predavanje će početi u 20 časova.
 
Podsjećamo da je čitav jul u Društvenom centru ispunjen raznim dešavanjima, pa bi takođe najavili i filmske projekcije. U subotu 18. jula u 19 časova, biće prikazan film ''Kod sudbine''. U srijedu 29. jula, biće organizovana diskusija o položaju osoba sa invaliditetom u društvu pod nazivom ''Jednake mogućnosti za sve. Samo san?''.
Detaljan program možete pronaći na sajtu aktivne zone, ali i na facebook stranici Društvenog centra na sljedećem linku: https://www.facebook.com/drustvenicentarcetinje

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Časopis: Recept za aktivizam

banner recepet za aktivizam broj 003

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.