slide 1
 
slide 3

Panel diskusija: Mladi o omladinskoj politici

Autor Administrator. Posted in Aktuelnosti

mladi o omladinskoj politici
Aktivna zona
je organizovala Panel diskusiju na temu omladinska politika. Panel diskusija ''Mladi o omladinskoj politici'' se organizuje u okviru projekta ''Regula(k)tiva'',a ima za cilj informisanje mladih i cjelokupne javnosti o procesu implementacije glavnog strateškog dokumenta za omladinsku politiku na Cetinju - Lokalni plan akcije za mlade.

Ovom prilikom je predstavljena i posebna publikacija u kojoj se nalaze rezultati istraživanja i analiza dosadašnjeg procesa implementacije Lokalnog plana akcije za mlade. Projekat ''Regula(k)tiva'' je podržan u okviru programa ''De facto jednaki'', koji realizuje Fond za aktivno građanstvo, uz finansijsku podršku Evropske unije, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Panelisti na diskusiji su bili glavni akteri u omladinskoj politici u gradu, među kojima je i sekretar Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade, g-din Božidar Drecun, koji je ovom prilikom najavio inteziviranje saradnje lokalne samouprave i nevladinog sektora, a posebno Aktivne zone na osmišljavanju daljih koraca u cilju boje implementacije Lokalnog lana akcije za mlade. On je najavio izgardu Godišnjeg plana akcije za mlade za 2015.godinu, kao najadekvatniji način uspostavljanja zdravih osnova za poboljšanje položaja i učešća mladih u život društva.

Ispred Savjeta mladih Prijestonice Cetinje govorila je novoizabrana predsjednica, Gorana Vujović, koja je isakla važnost Savjeta mladih u procesu razvoja i implementacije LPAM-a. U to ime, Vujović je najavila osnivanje posebnog tima za razvoj i implementaciju LPAM-a, kao sljedeću aktivnost Savjeta mladih.
Aktivna zona je ovom prilikom predstavila posebnu publikaciju pod nazivm ''Mladi o omladinskoj politici'', u čijem je stvaranju učestvovalo preko 300 mladih Cetinjana/ki, koji su svojim prijedlozima, sugestijama, kritikama i stavovima dali impute kako bi to omladinska politika u našem gradu trebala da se razvija u budućnosti.

O metodologiji istraživanja je govorila Dejana Dizdar, koordinatorka sektora za programske aktivnosti, koja se osvrnula na relevantnost dobijenih rezultata, budući da se radilo o iscrpnom istraživanju koje je na različite načine uključilo veliki broj mladih sugrađana. Ona je navela da će publikacija ''Mladi o omladinskoj politici'' biti osnov za nastavak istraživanja potreba mladih. Ovakva istraživanja u mnogome poboljšavaju sliku potreba mladih i ista je potreno iskoristiti prilikom izrade planova za dalje korake u cilju osnaživanja mladih u lokalnoj zajednici, kazala je Dizdar.

O participaciji mladih u procese donošenja odluka na lokalnom nivou i u okviru LPAM-a, govorio je Dimitrije Jovićević, koordinator aktivnosti u novootvoreom Društvenom centru, koji prepoznaje važnost osnivanja omladinskih centara u svm gradovima koji žele da se na jedan ozbiljan i sistematičan način bave omladinskom politikom. U omladinskim centrima je potrebno da rade omladinski radnici koji su obučeni za rad sa mladima i na taj način bi se istinski krenulo u poboljšanju položaja mladih u lokalnim zajednicama, naveo je Jovićević.

Na otvaranju Panel diskusije govorio je predsjednik Aktivne zone, Miloš Marković. Raduje me činjenica da smo ovdje i danas okupili glavne aktere u omladinskoj politici u gradu i što ćemo ovom prilikom najaviti tješniju saradnju sa lokalnom samoupravom kada je ova oblast u pitanju, kazao je Marković. Marković navodi da je planirano da Panel diskusija bude održana u Galeriji savremene umjetnosti ''Miodrag Dado Đurić'', što je osporeno od strane domara pomenute ustanove, bez dodatnih objašnjenja. Prethodno, Aktivna zona je pribavila sve potrebne dozvole za održavanje ovog događaja u toj instituciji, što je još više razočaralo nas kao organizatore i ovim putem osuđujemo takvo ponašanje prema organizaciji, ali i svim mladim ljudima koji su se tom prilikom našli ispred pomenute institucije. Ovo može poslužiti kao primjer ophođenja niza institucija u našem gradu prema omladinskim organizacijama i mladima uopšteno.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Časopis: Recept za aktivizam

banner recepet za aktivizam broj 003

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.