slide 1
 
slide 3
AKTIVNA ZONA copy
Aktivna zona je nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija koja okuplja grupu kreativnih ljudi uvijek motivisanih za nove akcije. U oblasti delovanja Aktivne zone spadaju zaštita životne sredine, ljudskih i manjinskih prava, prava životinja, podsticanje volonterizma kod mladih i razni oblici neformalne edukacije, uključujući seminare, tribine, edukativne kurseve.

Aktivna zona pruža mogućnost mladim ljudima da kroz mrežu volontera rade za svoju zajednicu, čime im dajemo podršku u nastojanju da poboljšaju vještine koje su neophodne da bi postali aktivni građani i nosioci pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama.
 
MISIJA organizacije:
Mi smo nevladina organizacija koja se bavi afirmacijom građanskog aktivizma, uspostavljanjem stalne saradnje i partnerstva između svih aktera u zajednici u cilju izgradnje odgovornog društva.
 
VIZIJA organizacije:
Uređeno društvo ravnopravnih građana koji poštuju bogastvo različitosti pojedinaca i vrijednost očuvanja životne sredine.
 
CILJEVI organizacije:
- Rješаvаnje pitаnjа lokаlne zаjednice;
- Poboljšanje saradnje OCD sa lokalnom samoupravom;
- Promovisаnje prаvа i obаvezа grаđаnа premа ljudimа, životinjаmа i svom okruženju;
- Unаpređenje životne sredine i njenа zаštitа;
- Edukаcijа grаđаnа, sа posebnim аkcentom nа mlаde- o znаčаju očuvаnjа njihove okoline i odnosа sа ljudimа.
 

NAJZNAČAJNIJI projekti:
Aktivna zona je realizovala niz društveno-korisnih projekata koji su finansirani od strane lokalne zajednice, nacionalnih fondacija i međunarodnih organizacija. U nastavku predstavljamo neke od značajnih realizovanih projekata:

skupstina cetinje        Na osnovu poziva nevladinim organizacijama da dostave prijedloge i mišljenja o pitanjima po kvartalima koja bi trebalo uvrstiti u Program rada Skupštine Prijestonice Cetinje za 2014.godinu, Aktivna zona je dostavila četiri prijedloga koja se tiču poboljšanja saradnje između NVO sektora i lokalne samouprave. Opširnije. 
ekoloski cisto cetinje   Aktivna zona je u saradnji sa Prijestonicom Cetinje organizovala PANEL DISKUSIJU u okviru projekta ''EKOLOŠKI ČISTO CETINJE. Panel diskusija je prvenstveno bila namijenjena prezentaciji rezultata i analize istraživanja koje je Aktivna zona (Sektor za istraživanje) sporoveo u maju mjesecu tekuće godine, a tiče se efikasnosti odlaganja otpada u gradu. Opširnije.
regulaktiva   Aktivna zona je realizovala projekat u oblasti zagovaranja primjene zakonskih regulativa za mlade na Cetinju. Naime, riječ je o projektu pod nazivom ''REGULA(K)TIVA'', za čiju je implementaciju Aktivna zona dobila podršku u okviru programa ''De fakto equal'' koji realizuje Fond za aktivno građanstvo, uz finansijsku podršku Evropske unije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Opširnije.
drustveni centar   Cetinje (31.07.2014.) Aktivna zona je proslavila drugu godišnjicu rada. Istovremeno, organizacija slavi i otvaranje Društvenog centra. Centar je zamišljen kao zona u kojoj će biti moguće organizovanje raznih edukativnih skupova za građane/ke Cetnja, a predviđeno je i organizovanje promocija knjiga, projekcija filmova i sličnih događaja kojim će se upotpuniti ponuda načina provođenja slobodnog vremena. Opširnije.
street workout   Nakon obilježavanja druge godišnjice rada organizacije, otvaranjem Društvenog centra, Aktivna zona je odlučila da građanima/kama Cetinja obezbijedi još jednu zonu za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Naime, Aktivna zona je otvorila tzv.’’Street workout zonu’’ u Njegoševom parku, na istom mjestu gdje se do sada nalazile dotrajale improvizovane sprave, namijenjene fizičkim aktivnostima. Opširnije.
mladi o omladinskoj politici   Aktivna zona je organizovala Panel diskusiju na temu omladinska politika. Panel diskusija ''Mladi o omladinskoj politici'' se organizuje u okviru projekta ''Regula(k)tiva'',a ima za cilj informisanje mladih i cjelokupne javnosti o procesu implementacije glavnog strateškog dokumenta za omladinsku politiku na Cetinju - Lokalni plan akcije za mlade. Opširnije.
snazno civilno drustvo   Aktivna zona pokrenula inicijativu ''Pravilno finansiranje – snažno civilno društvo'', koja ima za cilj poboljšanje procesa finansiranja NVO iz budžeta Prijestonice Cetinje. Kako je nedavno potpisan Sporazum o saradnji NVO sa Skupštinom Prijestonice Cetinje, a u pripremi je i osnivanje posebnog Savjeta za saradnju lokalne samouprave sa NVO, vjerujemo da je sada pravi trenutak da se i pitanje finansiranja NVO iz budžeta grada započne rješavati. Opširnije.
uvod u gradjanski aktivizam II dio   Aktivna zona organizovala je seminar “Uvod u građanski aktivizam II” .Seminar koji je bio namijenjen za članove organizacije održan je u odmaralištu na Ivanovim Koritima. Glavni cilj seminara bio je jačanje komunikacije među članovima, a sam rad bio je organizovan kroz različite radionice u kojima su aktivno učestvovali svi članovi Aktivne zone. Opširnije.
 mladi i slobodno vrijeme   Aktivna zona predstavila je u Društevnom centru rezultate istraživanja ''Mladi i slobodno vrijeme'' koje je trajalo od 01. do 12. juna, a čiji je cilj bio da se dobije uvid u to kako mladi u Prijestonici provode slobodno vrijeme. Poseban akcenat je stavljen na dobijanje prijedloga kako bi se poboljšao kvalitet ponude za provođenja slobodnog vremena mladih i njhovo aktivno učešće u tom procesu. Opširnije.
VIDEO1 NASLOV   Projekat ''Recept za aktivizam“, podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo, služiće kao platforma gdje mladi aktivisti/kinje mogu pronaći sve korisne informacije o pokretanju građanske inicijative na jednom mjestu. U okviru ovog programa je pokrenut i istoimeni kvartalni časopis. Opširnije.
fondacija mladih logotip   Fondaciju mladih koja će raditi na povezivanju svih društvenih aktera u zajednici kako bi riješili zajedničke probleme, osnovala je Aktivna zona u okviru programa Fonda za aktivno građanstvo (fAKT) pod nazivom ''Akademija održivosti'' čiju je realizaciju finansijski podržala Evropska unija, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Opširnije.
nacija tolerancije copy   Aktivna zona realizovuje projekat ''Nacija tolerancije'' koji ima za cilj širenje tolerancije i kulture dijaloga među srednjoškolcima u Prijestonici Cetinje. Projekat finansira Vlada Crne Gore, posredstvom Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Opširnije.
ZAJEDNICA BEZ BARIJERA LOGOTIP copy   U saradnji sa Udruženjem paraplegičara Cetinje, te Privrednim klubom Cetinja, pokrenuli smo inicijativu ''Zajednica bez barijera''. Inicijativa ima za cilj da našu zajednicu učini pristupačnijom osobama sa invaliditetom. Opširnije.
 
Pratite naš rad putem sljedećih društvenih mreža:
Facebook >>> https://www.facebook.com/AktivnaZona
Twitter >>> https://twitter.com/AktivnaZona
Instagram >>> https://instagram.com/aktivna.zona/
Google >>> https://plus.google.com/u/0/+Aktivnazona/posts
ISSUU >>> http://issuu.com/aktivnazona
 
Rad naše organizacije se prati i putem naše zvanične internet prezentacije: www.aktivnazona.me.
Materijal za medije (obavještenja za javnost), kao i PRESS CLIPPING, pronađite u rubrici: MEDIA CENTAR na sljedećem linku.
 
Potpisani sporazumi o saradnji:
Skupština Prijestonice Cetinje
NVO ''Građanski kreativni centar'' Cetinje
NVO ''My way – Moj put'' Cetinje
Udruženje paraplegičara Cetinja
NVO ''Džonatan Livingston'' Cetinje
Privredni klub Cetinja
MAPSS – Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka Podgorica
 
DONATORI:
Fond za aktivno građanstvo
Evropska unija
Pojedinci i kompanije
 
GODŠINJI IZVJEŠTAJI O RADU:
Godišnji izvještaj o radu za 2013. godinu pronađite na sljedećem linku.
Godišnji izvještaj o radu za 2014. godinu pronađite na sljedećem linku.
Godišnji izvještaj o radu za 2015. godinu pronađite na sljedećem linku.
 
ČLANSTVO U ASOCIJACIJAMA:
Aktivna zona je članica Koalicije NVO ''Saradnjom do cilja'' od 2013.godine.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Časopis: Recept za aktivizam

banner recepet za aktivizam broj 003

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.