slide 1
 
slide 4

Sandra Vujović: Aktivista ne sumnja. Aktivista vjeruje.

sandra vujović
Piše: Sandra Vujović, dramaturškinja
Aktivista je vizionar, začetnik ideja i pokretač promjena. To je čovjek koji vjeruje i aktivno doprinosi svojoj zajednici.

„Nikada nemojte sumnjati u to da mala grupa pažljivih, posvećenih građana može promijeniti svijet“, govorila je čuvena američka antropološkinja, Margaret Mead.  Teško je ne biti saglasan sa njom, posebno ako imamo na umu da je jedina prepreka koja stoji između nas i želje da promijenimo svijet nabolje, ništa drugo do sumnja u pozitivan konačni ishod. Takva sumnja su naša ručna kočnica i kamen spoticanja koji nas sprječavaju da se aktiviramo i damo sve od sebe. Ona nikada ne smije biti veća i snažnija od želje  da društvo učinimo boljim, da svijet skrojimo po mjeri njegovih građana. Kada pobijedimo sumnju, tada smo na pola puta do uspjeha.

Čak i kada ciljevi i ideje u trenutku izgledaju daleki i nedostižni, veliki i neostvarivi, aktivista nikada neće odustati od njih, neće stati dok ih ne realizuje i svakoj ideji daće svoj maksimalni doprinos.

Aktivista zna da ne postoje mali ciljevi. Ma koliko male i jednostavne izgledale akcije građana koji su, na primjer, postavili nekoliko klupa u parku ili zasadili par sadnica drveća, aktivista zna veličinu konačnog ishoda – klupa će nekome pružiti dragocjene trenutke odmora, a drvo prijatnu hladovinu. Čak i male akcije imaju velike ciljeve, a mnoštvo malih akcija donosi najveće promjene.

Taj put do promjena nije brz, lak ili jednostavan. Naprotiv. Na početnu takvog puta prvo naiđete na nerazumijevanje drugih, a zatim i vlastitu sumnju. To je korak do odustajanja. Ali, aktivista ne smije da sumnja. Aktivista mora da vjeruje. Bivši britanski parlamentarac, Tony Benn, u svojim izlaganjima govorio je: „Prvo vas ignorišu, zatim kažu da ste ludi, pa opasni. Onda nastupi pauza. Nakon toga, ne možete naći nikoga ko nije saglasan sa vama.“ Zato aktivista mora biti istrajan kako bi, korak po korak, stvarao promjene i probudio istu želju kod ostalih članova društva. To je njegov najveći cilj. Njegova misija.

On je pokretačka snaga koja u svoju epohu unosi duh progresa.
E

O NAMA

Aktivna zona u zajednici.

Detaljnije

f

TIM AKTIVNE ZONE

Ko smo mi.

Detaljnije

6

GODIŠNJI IZVJEŠTAJI

Godišnji narativni i finansijski izvještaji o radu organizacije

Detaljnije

K

OSTALI DOKUMENTI

Statut organizacije, godišnje prijave poreza i doprinosa i dr.

Detaljnije

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Časopis: Recept za aktivizam

banner recepet za aktivizam broj 003

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.