slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Odlomci umova - gost: Petar Glendža ''Kulturna politika Cetinja''

on . Posted in Aktuelnosti u Društvenom centru

petar glendza
Gost prvom predavanju u okviru serije predavanja pod nazivom ''Odlomci umova'', (Četvrtak, 18.12.2014.godine) u Društvenom centru, bio je istoričar Petar Glendža, tema: kulturna politika Cetinja.
 
Cetinjanin, istoričar i kolumnista, Petar Glendža, govorio je večeras u punoj sali Društvenog centra o (ne)poštovanju vrijednosti cetinjskog kulturnog i duhovnog nasljeđa od strane samih Cetinjana. Bahato ponašanje lokalne samouprave prema pojedinim zdanjima kulture i neplansko uređivanje starog jezgra grada je dokaz da se u novijoj istoriji našeg grada vrlo malo brinulo o očuvanju unikatnih zdanja za ovo područje, kaže Petar.
 
Zanimljivi podaci o posjećenosti institucija koje promovišu kulturne vrijednosti, gdje je 60-tih godina prošlog vijeka na godišnjem nivou bilo preko 5000 posjeta Nacionalnoj biblioteci Crne Gore, a danas se ta cifra može računati kao uspjeh na četvorogodišnjem planu, govori upravo o činjenici koliko je građanima Cetinja, a zbog finansijske situacije, onemogućeno i da razmišljaju o svojem kulturnom uzdizanju.
 
Oko 5000 mladih Cetinjana/ki, starosti do 30 godina, napustilo je Cetinje u periodu od 1991. do 2011. godine! Alarmantni podaci, kada se uzme u obzir da Crna Gora u tom periodu nije bila u ratnim sukobima ili prirodnim katastrofama koje bi mogle objasniti takvo stanje.
 
Cetinju trebaju konkretniji plan razvoja kulture, veća briga o kulturnim znamenitostima, prilagođenost programa stvarnim kulturnim vrijednostima i konkretniji koraci u cilju animiranja mladih da ostanu na Cetinju i uključe se u proces stvaranja programa kulturnih dešavanja.
 
Aktivna zona se zahvaljuje svim posjetiocima Društvenog centra i obećava nove zanimljive diskusije u okviru programa ''Odlomci umova''. Uskoro najavljujemo novog gosta!

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.