slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Odlomci umova - gošća: Žana Đurović ''Istine i zablude o psihologiji i psihoterapiji u CG'' I DIO

on . Posted in Aktuelnosti u Društvenom centru

Zana Djurovic
Pishološkinja Žana Đurović bila je gost  Društvenog centra na Cetinju u okviru serije predavanja ''Odlomci umova''. To je bilo drugo predavanje u sklopu ovog programa, koji je postao standardni dio aktivnosti Društvenog centra.

 
Predavanje se odnosilo na istine i zablude o psihologiji i psihoterapiji u Crnoj Gori, a istaknutno je da se ovakva diskusija organizuje prvi put na Cetinju, mada se ni drugi gradovi u našoj državi ne mogu pohvaliti sa brojem organizovanih diskusija kada je u pitanju ta tema.
 
Psihološkninaja Žana Đurović je rekla da ova činjenica ide u prilog lošem stanju u ovoj oblasti kada je u pitanju naša država.
"Psihički poremećaji i njihovo liječenje su još uvijek tabu tema u načoj zemlji i o tome se jako malo govori"-smatra Đurović koja je prisutne upoznala sa osnovama psihologije i njenim začetnicima, a zatim je govorila i o počecima psihoterapije i o njenom primjenjivanju u prošlosti i u sadašnjosti.
 
"Obično se za nekoga ko koristi usluge psihologa saopštavaju uvredljive izjave, bez utemeljenih i argumentovanih stavova i to u mnogome ne dozvoljava razvoj psihoterapije u Crnoj Gori.
Zakonski okviri koji uređuju ovu djelatnost u Crnoj Gori su veoma loši i ne omogućavaju veći uticaj psihologa na razvoj djece i omladine, što se pokazalo kao loš način odrastanja u svijetu"- kazala je Đurović.
 
Ona je ukazala da su evropske zemlje već odavno uredile ovu oblast na pravi način što je poboljšalo liječenje osoba sa psihičkim poremećajima.
 
"U Italiji imate zakon po kojemu su osobe sa psihičkim poremećejima ,umjesto da budu zatvorene u institucije,smještene na imanja gdje obavljaju društveno koristan rad I slobodne su da brinu o sebi,čime se povećava njihova produktivnost"-pojasnila je Đurović koja je predstavila i brojne načine liječenje psihičkih poremećaja koji su korišteni u Crnoj Gori,ali nijesu davali nikakve rezultate.
 
Psihološkinja Žana Đurović će ponovo biti gost Društvenog centra I nastaviće priču o psihoterapiji u Crnoj Gori,sa posebnim osvrtom na njen razvoj.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.