slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Aktivna zona posjetila OGD u Beogradu i Novom Sadu

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

posjeta CK13
Članovi NVO Aktivna zona  boravili su u trodnevnoj posjeti Srbiji gdje su posjetili organizacije građanskog društva koje djeluju na područiju Beograda i Novog Sada. Cilj posjete bio je upoznavnje sa radom i aktivostima NVO sektora što će omogućiti da Aktivna zona osmisli i planira svoje dalje projekte.

Tokom posjete Beogradu članovi Aktivne zone posjetili su NVO CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost). To je organizacija civilnog društva osnovana 2010. godine, a zalažu se za primjenu koncepta odgovornog ponašanja u društvu i razvijaju različite mehanizme za praćenje i procjenu stepena odgovornosti nosilaca vlasti, istražuju i edukuju građane/ke i političare/ke o konceptu odgovornosti te zagovaraju da se koncept odgovornog ponašanja primijeni u praksi i zakonodavstvu kao osnovna vrijednost razvijenog demokratskog društva.
 
Takodje aktivisti organizacije posjetili su i KOMS (Krovna organizacija mladih Srbije) koja je najviše predstavničko tijelo mladih u Srbiji i okuplja 97 omladinskih organizacija iz cijele Srbije. Uloga KOMS-a je prepoznavanje i zastupanje interesa mladih, analiziranje javnih politika i davanje stručnog mišljenja kao i promovisanje i podsticanje omladinskog aktivizma.
 
U Beogradu su članovi Aktivne zone posjetili i organizaciju Liceulice. Ta organizacija izdaje nezavisni magazin, posvećen univerzalnim vrijednostima modernog društva, principima jednakosti, demokratije i humanosti, a zalažu se za prava ugroženih i marginalizovanih grupa i pojedinaca, za saradnju i integraciju, za zdravo fizičko i mentalno okruženje, za održivi razvoj, a protiv nasilja, rasizma i mržnje svake vrste. Posebno su usredsređeni na tri velika izazova: očuvanje životne sredine, demarginalizaciju grupa, pojedinaca, stavova i ideja i unapređenje javnog interesa i javnog prostora.
 
Posjeta je bila i prilika da se upoznaju sa radom organizacije Ko gradi grad koja promoviše ideju socijalnog stanovanj, ali i prati oblast urbanizma u Beogradu.
 
Članovi Aktivne zone posjetili su i Crnu kuću13 u Novom Sadu. To je alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma prije svega mladih, koji podrazumijeva visok stepen samoorganizacije i samoodrživosti aktivnosti mladih generacija i njihovih nezavisnih akcija.

Iskustva koja su stekli članovi Aktivne zone razvijaće dalje kroz rad i projekte koji se planiraju za naredni period.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.