slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Održana druga ,,Znam koga biram'' javna diskusija - Cetinje (ne)radi?

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

Druga javna diskusija Znam koga biram
Aktivna zona je organizovala drugu Javnu debatu „Znam koga biram“ čija je tema bila nezapošljenost na Cetinju. Gosti su bili predstavnici političkih partija i koalicija koje će učestvovati na lokalnim izborima na Cetinju 26.novembra.

Iz Građanskog pokreta URA predlažu da se u cilju rješavanja problema nezapošljenosti izvrši decentralizacija Prijestonice što znači da se prihodi od poreskih obaveznika uplaćuju u opštinsku kasu, a ne u državni budžet.
Filip Martinović iz GP URA je takođe kazao i da predlažu osnivanje Fonda za pospješivanje sela i poljoprivrede kako bi se pomogla domaća proizvodnja, a tu su i mala gazdinstva koja treba razvijati.

Predstavik koalicije Cetinjska sloga Slobodan Čavor smatra da nije jednostavno otvoriti nova radna mjesta na Cetinju i navodi da su najave rješavanja problema u gornjem Obodu dobar put kako bi se taj prostor iskoristio. „Projekat Marina Abramović je potpuno promašen ali mislim da je novi projekat koji će zajednički realizovati Vlada i Prijestonica osnova za otvaranje malih pogona kako bi se stvorila i nova radna mjesta.“ - naveo je Čavor.

Nikola Đurašković iz SDP-a smatra da su ekonomski potencijali Prijestonice neiskorišteni pa ta partija planira da osnuje Garantni fond iz kojega će se finansirati projekti koji će pospješiti zapošljavanja i samozapošljavanja prvenstveno u oblasti poljoprivrede i turizma.
„Davaćemo garancije za sve dobre ideje naših sugrađana sa kojima apliciraju kod bankarskih i drugih finansijskih institucija, a takođe ćemo dopuniti i paket stimulativnih mjera za investitore koji hoće da ulažu u neku od biznis zona na Cetinju, a planirano je i otvaranje treće Biznis zone“ - kazao je Đurašković.

Predstavnik SD –a Dejan Milošević je naglasio potrebu Lokalnog savjeta za smanjenje nezaposlenosti.
„Posebnu pažnju bi obratili na zapošljavanje žena, mladih, starijih od 50 godina kao i raseljenih lica. Obratićemo pažnju i na preduzetnike kojima ćemo stvoriti dobar poslovni ambijent kao i olakšice u poslovanju“ - naveo je Milošević.

Mihailo Babović iz Pozitivne Crne Gore je rekao da akcenat treba staviti na turizam i poljoprivredu.
„Treba razvijati otkupne centre i pomagati poljoprivrenicima, a takođe treba obratiti pažnju i na otvaranje novih smještajnih kapaciteta, posebno u zoni Nacionalnih parkova“ - kazao je Babović

Predstavnik Demokratskog fronta Radojica Radović smatra da je Cetinje nedovoljno iskoristilo svoje prednosti kada je kulturna baština u pitanju, a takođe nedovoljno je i smještajnih kapaciteta.
„Želimo da uključimo Cetinje u srednje-evropsku regionalnu grupu koja se bavi  preradom sanitarnog otpada čime bi Prijestonica postala prvi grad u Crnoj Gori koji bi uradio jedan takav projekat, dok bi neophodne mašine obezbijedili iz donacija i samo po tom osnovu je moguće zaposliti 70 ljudi“ - istakao je Radović.

Predstavnica DPS-a Ana Nikolić je kazala da su u prethodnom periodu obezbijedili povoljan ambijent za zapošljavanje kroz izradu infrastrukture i stimulativne mjere čime je na Cetinje nezapošljenost spuštena ispod državnog prosjeka.
„Prioritet će i dalje biti zapošljavanje kroz usvajanje Zakona o Prijestonici koji će obezbijediti oko 10 miliona eura za razvojne projekte koji će prvenstveno mladima pomoći na početku osnivanja svog biznisa. U  biznis inkubatoru će biti moguće razvijati biznis u prvih pet godian rada uz svu pomoć gradske uprave“ - istakla je Nikolić.

Danilo Mrvaljević iz Demokarata je predočio da je na Cetinju sada zapošljeno oko tri i po hiljade ljudi što nije dovoljno, pa je potrebno ulaganje u turizam i dvije do tri male proizvodnje.
„U tom cilju je potrebno stvoriti i potreban pravni okvir ali i kvalitetne Biznis zone u kojima sada nema infrastukture koja bi privukla investitore pa je neophodno izvršiti reviziju svi postojećih prostora namijenjih za razvoj privrede“ - predložio je Mrvaljević.

Predstavnica Crnogorske Tina Kojičić akcenat stavlja na razvoj kreativnog turizma. „Važno je stvoriti kvalitetnu ponudu koja bi dovela ali i zadržala turiste na Cetinju. Veći broj turista bi omogućio i otvaranje novih radnih mjesta i spriječio iseljavanje stanovništava“ - kazala je Kojičić.

Posljednja Javna diskusija „Znam koga biram“ biće organizovana 18. novembra ui hotelu ,,Grand'', a razgovaraće se o infrastrukturnim problemima grada.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.