slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Zbori nakon izbora - Mrvaljević: Direktan prenos sjednica lokalnog parlamenta, uslov za veće učešće građana u procesima donošenja odluka

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

Danilo Mrvaljević zbori nakon izbora
Razgovorom sa odbornikom Demokratske Crne Gore u Skupštini Prijestonice, Danilom Mrvaljevićem, u Društvenom centru na Cetinju, počela je serija diskusija pod nazivom “Zbori nakon izbora” u organizaciji NVO Aktivna zona.
 
Nova serija diskusija ,,Zbori nakon izbora'', uslijedila je nakon uspješno organizovanih diskusija uoči lokalnih izbora na Cetinju, u novembru prethodne godine. U drugačijem ambijentu i sa drugačijim konceptom, nastavljamo sa inicijativom za povećano učešće građana u procesima donošenja odluka nakon izbora.
 
Jedna od tema razgovora sa g-dinom Mrvaljevićem, bila je i Zakon o Prijestonici, a on je kazao da će ta partija insistirati na poštovanju tog zakona, iako je jasno da je, u trenutnim uslovima, a zbog velikih dugovanja Prijestonice, to gotovo nemoguće.
 
-Što se tiče preseljenja Ministarstva vanjskih poslova, što je predviđeno zakonom, nemamo nikakvih novosti o tome, iako smo tražili više puta informacije o tome, a moja je pretpostavka da se čekaju parlamentarni izbori, koji će po svemu sudeći, biti naredne godine. Bilo bi značajno i preseljenje Ustavnog suda, ali mislim da to neće doprinijeri zaposljavanju gradjana Cetinja - rekao je Mrvaljević.
 
On smatra da nema mjesta za realizaciju kapitalnih projekata, jer je dug Prijestonice 25 miliona eura, a uz dugove javnih preduzeća, taj dug je između 30 i 35 miliona eura. -Za vraćanje tolikih dugova najprije je neophodna smjena vlasti - poručuje Mrvaljević.
 
Mrvaljević je govorio i o radu lokalnih preduzeća, za koje smatra da mogu da budu samoodrživa, a posebno je bilo riječi o problemu vodosnabdijevanja, za koji još uvijek nema rješenja nakon više decenija. -Jedan od ključnih problema u radu lokalnih preduzeća je i izbor rukovodećeg kadra, koji se obavlja po političkoj osnovi, što nije dobro za njihov rad i dalji razvoj - naglasio je Mrvaljević.
 
On smatra da građani nijesu dovoljno uključeni u proces donošenja odluka na lokalnom nivou, čemu doprinosi i činjenica da nema direktnog prenosa sjednica lokalnog parlamenta. Takođe, loše organizovane Javne rasprave o bitnim odlukama za funkcionisanje grada nijesu organizovane na način da afirmišu učešće građana u tom procesu. -Mi ćemo se potruditi da u narednom periodu motivišemo građane da se više uključe u ove procese - kazao je Mrvaljević.
 
Aktivna zona će u u toku sedmice najaviti i novog gosta Društvenog centra.
 

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.