slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Zbori nakon izbora - Đurašković: Zadnji je momenat da se počne izrada ozbiljne strategije za razvoj grada

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

nikola djuraskovic
(Cetinje, 16.07.2018) Društveni centar ugostio je sinoć odbornika SDP-a u Skupštini Prijestonice Cetinje Nikolu Đuraškovića, a u okviru programa Zbori nakon izbora. Cilj programa, koji realizuje Aktivna zona sa Cetinja je da se građani, kroz razgovor sa predstavnicima partija koje djeluju u lokalnom parlamentu, osvrnu na djelovanje i rad partija na rješavanju gradskih problema nakon lokalnih izbora 2017. godine.
 
Odbornik SDP-a, Nikola Đurašković, se osvrnuo na rad lokalnog parlamenta čiji su rad bojkotovali pola godine zbog mišljenja da je predsjednica Skupštine Prijestonice izabrana nezakonito. - Odluka Upravnog suda nije bila u našu korist, ali ćemo se žaliti Ustavnom sudu, mada ne očekujemo pozitivnu odluku. Mi smo se vratili u parlament nakon saznanja o velikim dugovanjima Prijestonice, koja iznose 35 milona eura, jer smo smatrali da građani imaju pravo da znaju pravo stanje stvari. Velika dugovanja rezultat su neodgovornog vođenja vlasti i tu će se morati pronaći odgovarajuće rješenje kroz smanjenje broja zapošljenih - smatra Đurašković.
 
On se osvrnuo i na podatak da se nastavlja odliv stanovništa sa Cetinja, što smatra nije iznenađujuće s obziron na situaciju u gradu: - Ako se trend nastavi ovako, grad neće postojati za 50 godina ili će se svesti na starije stanovništvo ili ljude koji kupuju vikend stanove. Zadnji je momenat da se počne izrada ozbiljne strategije za razvoj grada, jer ako građani ne vide perspektivu na Cetinju, teško da će ih bilo koji Zakon motivisati da tu ostanu - ukazao je Đurašković, osvrćući se na Zakon o Prijestonici.
 
Kada je riječ o pomenutom Zakonu, Đurašković smatra da je on, nažalost, politička priča koja je pokrenuta u susret izborima na Cetinju. - Ovaj Zakon ima i neka dobra rješenja, kao što je definisanje statusa Prijestonice i finansijska sredstva koja se izdvajaju, ali u smislu tekuće potrošnje nijesu dobijena značajnija sredstva. Što se tiče kapitalnih projekata, dobro je što će Prijestonica odlučivati kako da utroši ta sredstva. Definisan je izazovan plan za projekte koji treba da budu realizovani u ovoj godini, ali mislim da još uvijek nijesu definisani projekti koji će biti realizovani do kraja ove godine. Što se tiče preseljenja određenih institucija, mislim da nemamo neke ekonomske efekte od toga, ali je to korak naprijed. Ipak nemamo i dalje preseljeno Ministarstvo vanjskih poslova, a još nema govora o preseljenju Ustavnog suda - kazao je Đurašković.
 
Govoreći o radu Javnih preduzeća, naglasio je da nema dobrog pristupa u vođenju tih preduzeća, u smislu optimizacije broja zaposlenih. - Postoje neki dobri primjeri u radu preduzeća, čiji je osnivač Prijestonica, slučajevi doo Vodovod i kanalizacija i doo Komunalno, ali i dalje nažalost nemamo pomaka kada je riječ o rješavanji pitanja vodosnabdijevanja. U narednom periodu bi trebalo osnažiti ta preduzeća tehnički i kadrovski, kako bi bila samoodrživa - mišljenja je Đurašković, koji je naglasio da se većina važnih odluka za Prijestonicu donosi bez uključivanja stručne i laičke javnosti pa je tako i odluka o gradnji stadiona donešena bez nekih većih konsultacija.
 
-Cetinju je definitivno potreban stadion, ali je pitanje da li nam je potreban stadion ovolikih kapaciteta. Mislim da Prijestonica sa ovako ograničenom budžetom neće moći da finansira tekuće održavanje - kazao je Đurašković.
 
On je ukazao i na činjenicu da nema ozbiljnih analiza kada je u pitanju turistički potencijal grada ali i na nedostatak kvalitenih smještajnih kapaciteta. -Prijestonica treba sa državom da valorizuje kulturno nasljeđe, proizvodnju zdrave hrane ali i da valorizuje mogućnosti dva nacionalna parka koji se nalaze na teritoriji Cetinja - naglasio je Đurašković.
 
Đurašković je zaključio da je organizovanje ovakvih diskusija veoma korisno i očekuje da će biti nastavljene i u narednom periodu, uz podršku i ostalih partija u lokalnom parlamentu.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.