slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Predstavljeni rezultati istraživanja ,,Razumijevanje i stav prema LGBTIQ+ pravima u Prijestonici Cetinje’’

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

Milena Stanojevic
Nedjelja razumijevanja
počela je u Društevnom centru na Cetinju organizovanjem konferencija za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja ,,Razumijevanje i stav prema LGBTIQ+ pravima u Prijestonici Cetinje’’. Istraživanje je dio projekta, a imalo je za cilj da predstavi stavove i mišljenja mladih prema ovoj temi I učetvovalo je 150 mladih od 15 do 30 godina.

 


U istraživanju je učestvovalo 36,3% muškaraca i 63,7% žena. Nivo obrazovanja je u najvećem procentu (srednja škola: 58,3%), a većina ispitanika je kazalo je da heteroseksualne orijentacije - 73,3%, a 20,3% mladih izjasnilo da je biseksualne orijentacije.


Većina ispitanika je kazalo poznaje pripadnika LGBTIQ+ populacije u procentu od 63,3%. Međutim, manji je procenat onih koji se druže sa nekom LGBTIQ+ osobom 41,7%, u odnosu na one koji se ne druže sa osobama LGBTIQ+ populacije - 58,3%.


Kao najčešće razloge, zbog kojih bi neko skrivao seksualnu orijentaciju ili svoj rodni identitet, mladi su naveli ,,strah od odbacivanja od strane zajednice/okruženja'' 71,7%, zatim ,,strah od odbacivanja od strane porodice'' 58,3%, kao i strah od odbacivanja od strane prijatelja 41,7%, zbog nedostatka hrabrosti 40% i straha od gubitka posla 20%.


Kada je riječ o tome koga bi mlade osoba trebalo dakontaktiraju za pomoć i podršku, u smislu pitanja koja se odnose na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, mladi su kazali da bi se najčešće obratili psihologu/škinji 58,3%, zatim roditeljima 51,7%, zatim prijatelju/ci 25% i u nešto manjim procentima parteru/ki, bratu/sestri, osobi od povjerenja, a čak 3,3% mladih se ne bi nikome obratilo za pomoć i podršku.


Od 20,3% ispitanika, koji su se izjasnili kao pripadnici LGBTIQ+ populacije, njih 85% nije bilo žrtva nasilja (verbalnog, psihičkog, fizičkog), a od 15% onih koji jesu, kažu da su najčešće doživljavali psihičku vrstu nasilja (izbjegavanje, ismijavanje, osuđivanje, provociranje, odbacivanje i sl.). U slučaju da dožive nasilje, mladi koji su učestvovali u istraživanju su kazali da bi se za pomoć najčešće obratili policiji 52,9%, zatim nekoj nevladinij organizaciji 38,2%, centru za socijalni rad i staranje 17,6% i drugo. Kao najćešće počinioce nasilja, mladi su prepoznali u najvećem broju slučajeva pripadnike jasno definisanih grupa (navijači i sl.) u procentu od 50%, a u istom procentu je zastupljen i odgovor da se radi o prijateljima, komšijama, kolegama sa fakulteta/posla/škole. U procentu od 48,3% mladi su prepoznali N.N. lica kao počinitelje nasilja nad LGBTIQ+ osobama u našem gradu.


Ohrabruje odgovor mladih koji su u procentu od čak 70% kazali da bi prijavili počinjeno nasilje, ako ono podrazumijeva nasilje počinjeno zbog netoleranicje prema seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.  Samo 2% ispitanika je bilo u prilici da prijavi takvu vrstu nasilja, a kada je riječ o odgovoru nadležnih institucija, kažu da ne postoji dovoljno znanja o LGBTIQ+ populaciji 66,7%. Mladi su u velikom procentu upoznati sa novim prijedlogom Zakona o istopolnom partnerstvu 51,7%, i podržavaju pravo LGBTIQ+ osoba da imaju mogućnost sklapanja partnerstava 68,3%. Pored svega, mladi su stava da u crnogorskom društvu ne postoji dovoljan stepen tolerancije i razumijevanja za prava LGBTIQ+ osoba, u procentu od čak 81%.

Nedjelja razumijevanja će biti nastavljena sjutra u 19 sati, kada ćemo u Društevnom centru organizovati projekciju filma “Paris is burning”, a biće to prilika i za diskusiju sa aktivistkinjom za ljudska prava Vanjom Gagović.

U srijedu 24. jula od 19 sati gošća Aktivne zone biće Kristina Ćetković koja će sa zainteresovanima razgovarati o svojoj knjizi “U svoja četiri zida”. Taj roman nije samo o drugačijoj seksualnoj orijentaciji, nego o ljubavi i konekciji, o ljudima novog doba i o generacijama koje redefinišu današnji postojeći sistem, o braku i porodici kao stubovima konzumentskog i kapitalističkog društva.

Nakon tog dešavanja slijedi diskusija na temu položaja LGBTIQ+ osoba u Crnoj Gori, a o toj temi će govoriti Jovan Džoli Ulićević iz NVO spektra. Dogadjaj će biti održan u četvrtak 25. jula u 19 sati, dok će dan kasnije od 18 sati biti upriličena Likovna radionica koju će u Društvenom centru voditi akademska slikarka Nada Milošević.

Dva posljednja dana programa rezervisana su za filmske projekcije. U subotu 27. jula od 20 sati na programu je ostavarenje “Love Simon”, a dan kasnije u isto vrijeme ,,Nedjelja razumijevanja'' biće okončana projekcijim filma “About Ray”

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.