slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Idejno rješenje za aplikaciju #PopraviCetinje među pet najboljih u Evropi

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

Aktivna zona Popravi Cetinje
Idejno rješenje Aktivne zone pod nazivom ,,Fix my City’’, čija je ralizacija već počela pokretanjem platforme #PopraviCetinje, jedno je od pet najboljih ideja za digitalno rješenje koje će poboljšati participaciju građana/ki u političkim procesima, u okviru projekta ,,Citizen Participation 2.0''.
 
Iz organizacije GONG iz Zagreba, koja je nosilac pomenutog projekta, saopštili su da je na konkursu pristiglo više od 40 projektnih prijava pojedinaca i pojedinki i organizacija iz cijele Europe. Proces selekcije najboljih ideja za digitalna rješenja za participaciju građanki i građana uključivao je dva kruga. U prvom krugu je troje nezavisnih međunarodnih eksperata ocjenjivalo projektne prijedloge prema unaprijed određenoj bodovnoj listi, utvrđenoj u pravilima konkursa. Nakon toga, od 10 rješenja koja su ušla u drugi krug, pet organizacija koje čine YOU4EU projektni tim: Beogradska otvorena škola, PiNA, Institut Alternativa, Access Info Europe i Gong, izabrali su pet finalista konkursa.
 
Nagrada za najbolju ideju za digitalno rješenje odlazi organizaciji CIECODE iz Španije, čiji je projekt „Personal Political Analyst“ zamišljen kao glasovni asistent izgrađen na Google platformi, a omogućuje praćenje predizbornih obećanja političkih stranaka na opštim, europskim, lokalnim i drugim izborima. Najbolje digitalno rješenje dobiće nagradu od 2000 eura za pokrivanje dijela troškova razvoja.
 
Ostali finalisti konkursa, pored Aktivne zone, su:
Pin'em – projekat, zamišljen je kao mobilna aplikacija koja građanima/kama omogućava geolociranje slučajeva korupcije, na temelju kojeg će nastati korupcijska karta Hrvatske nastala crowdsoucingom. Projektni tim čine Duje Prkut, Borna Sor i Luka Abrus. Zatim, projektni tim Izbori_se kojeg čine Stjepan Perko, Duje Kozomara i Andrej Bodrušić. Izbori_se je otvorena platforma za e-aktivizam s ciljem praćenja specifičnih promjena zakona kroz vrijeme i koja uključuje evaluaciju nezavisnih tijela i agencija od strane zajednice. Ideja je stvoriti zajednice oko specifičnih tema, zakona i institucija. Takođe, finalisti konkursa su i: projekt Parlamento 2030, projektna ideja pobjedničkog tima iz organizacije CIECODE. Parlamento 2030 je platforma koja se trenutno razvija i čiji je cilj lakše praćenje aktivnosti španjolskog parlamenta vezanog uz implementaciju aktivnosti razvojne strategije do 2030. godine, kao i „Easy Local Budget“ (Bojan Milovanović, GM Optimist).
#Participation2.0 and #YOU4EU

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.