slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Aktivna zona gradonačelniku uputila inicijativu za hitno organizovanje sastanka povodom problema pasa lutalica na Cetinju

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

psi lutalice cetinje
(Cetinje, 28.10.2019) Aktivna zona se gradskoj upravi obratila otvorenim pozivom za hitno organizovanje sastanka nadležnih gradskih službi i organizacija povodom problema pasa lutalica.
 
U nastavku prenosimo pismo koje smo danas proslijedili Kabinetu gradonačelnika Prijestonice Cetinje:
 
Poštovani g-dine Kašćelan,
 
Već duži niz godina u Prijestonici Cetinje postoji problem napuštenih kućnih ljubimaca (pasa i mačaka), a svakodnevno svjedočimo alarmantnim situacijama koje ukazuju na činjenicu da se problem mora što prije riješiti. Razlozi za hitno rješavanje su vrlo jasni, a odnose se na bezbjednost građana/ki Cetinja, ali i nehuman odnos prema napuštenim i izgubljenim životinjama.
 
Naime, putem platforme "Popravi Cetinje" koju smo pokrenuli tekuće godine, pristiglo je više od deset prijava građana/ki, a koje se odnose na problem pasa lutalica u gradu. Putem kontakt forme, građani/ke su prijavili povećan broj pasa lutalica na nekoliko gradskih lokacija, ali i prigradskim naseljima: Gipos, Donji kraj, sami centar grada, Bajice, Ševrlja i dr.
 
Tim povodom, Aktivna zona je zatražila podršku Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, kako bi radila na rješavanju uzroka pomenutom problemu, ali i pokušala da riješi dio posljedica koje su nastale prvenstveno zbog neodgovornog vlasništva. Projektom ,,Moj pas - moja odgovornost" pokušaćemo da edukacijom i informativnom kampanjom skrenemo pažnju na posljedice neodgovornog vlasništva, a projektom je predviđena sterilizacija i vakcinacija za 40 pasa, čime ćemo uticati i na smanjenje posljedica koje su nastale nebrigom i neodgovornim vlasništvom.
 
U komunikaciji sa lokalnim udruženjem za zaštitu životinja "Feniks", utvrdili smo da je potrebno hitno organizovati sastanak svih nadležnih gradskih službi (gradonačelnik Prijestonice, komunalna policija, DOO ,,Komunalno'' Cetinje), kao i ostalih aktera koji mogu pomoći u rješavanju pomenutog problema. Takođe, cilj sastanka bi bio i utvrđivanje razloga za nepostojanje Skloništa za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, čija je izgradnja bila planirana Planom razvoja Prijestonice Cetinje za tekuću godinu, ali i razmjena informacija i prijedloga koji mogu dovesti do rješavanja pomenutog problema.
 
Uvaženi gradonačelniče, u skladu sa gore pomenutim, molimo Vas da u što skorijem vremenskom periodu zakažete sastanak sa predstavnicima nadležnih gradskih službi, predstavnicima Aktivne zone, kao i predstavnicima DZZŽ ,,Feniks'' Cetinje, kako bismo pokušali da zajedničkim snagama omogućimo bezbjednu zimu za građane/ke Cetinja, ali i za napuštene kućne ljubimce.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.