slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Moj pas - Moja odgovornost: Besplatne sterilizacije za vlasničke i pse lutalice

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

STERILIZACIJA PASA najava za sajt
Aktivna zona
je obezbijedila podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, kako bi radila na rješavanju uzroka dugogodišnjeg problema povećanog broja pasa lutalica u prijestonici Cetinje i pokušala da riješi dio posljedica koje su nastale, prvenstveno zbog neodgovornog vlasništva.
 
Projektom ,,Moj pas - moja odgovornost" smo edukacijom i informativnom kampanjom skrenuli pažnju na posljedice neodgovornog vlasništva, a projektom je predviđena sterilizacija i vakcinacija za 40 pasa, čime ćemo uticati i na smanjenje posljedica koje su nastale nebrigom i neodgovornim vlasništvom. Putem platforme "Popravi Cetinje" koju smo pokrenuli prethodne godine, pristiglo je više prijava građana/ki, a koje se odnose na problem pasa lutalica u gradu. Putem prijavne forme, građani/ke su prijavili povećan broj pasa lutalica na nekoliko gradskih lokacija, ali i prigradskim naseljima: Gipos, Donji kraj, sami centar grada, Bajice, Ševrlja i dr.
 
Ovim putem najavljujemo sprovođenje tzv. CNR strategije, ili ,,Uhvati-steriliši-pusti'' programa kontrole populacije pasa lutalica, koji je preporučen od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj program se pokazao kao izuzetno uspješan u brojnim evropskim zemljama. CNR program je human način hvatanja, sterilisanja, vakcinisanja i pregleda naravi pasa i potom vraćanja istih na njima poznatu teritoriju.
 
Pored aktivista Aktivne zone, koji će raditi na sprovođenju ovog programa, ovim putem pozivamo i građane/ke Cetinja da iskoriste priliku za besplatnu sterilizaciju pasa lutalica koji se nalaze u njihovom naselju i tako doprinesu ukupnoj bezbjednosti. Takođe, građani mogu iskoristiti priliku i za besplatnu sterilizaciju svog psa. Naime, putem ovog projekta su obezbijeđena sredstva za besplatnu sterilizaciju 20 vlasničkih pasa, kao i 20 pasa lutailca.
 
Svi zainteresovani građani/ke, mogu zatražiti besplatnu sterilizaciju za psa lutalicu ili svog psa tako što će posjetiti veterinarsku ambulantu i naglasiti da li se radi o psu lutalici ili o vlasničkom psu. Veterinar će pružiti sve ostale potrebne informacije. Sterilizacije pasa će se sprovesti u saradnji sa Veterinarskom ambulantom ,,Pet vet’’, koja se nalazi u Ulici Vojvode Boža (preko puta marketa IDEA).
 
Zainteresovani građani dodatne informacije mogu dobiti putem elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ili putem kontaktiranja Veterinarske ambulante putem telefona: 069 060 021, 069 215 206, ili 068 090 797 (radno vrijeme od 08:00h do 20:00h, osim nedjeljom).
 
DODATNE INFORMACIJE O CNR STRATEGIJI:
 
ZAŠTO VRATITI PSA NA ULICU?
Vakcinisan i sterilisan pas, vraća se na teritoriju koju poznaje. Ukoliko je dio čopora a u tom su čoporu i ostali psi prošli ovaj program, oni čuvaju teritoriju od novih pasa i tako se populacija stabilizuje dok vremenom, biološki, ne počne da se smanjuje usljed starosti. Psi koji bi prošli CNR program bili bi pažljivo pregledani od strane veterinara. Ukoliko se utvrdi da su dobroćudni, oni ne predstavljaju nikakvu opasnost po građane. Psi su po svojoj prirodi druželjubivi i uplašeni od ljudi. Njihova agresivnost može biti posljedica bolesti, naravi, deresure ili frustracije.
 
Kako ću znati koji su psi prošli CNR program?
Aktivna zona će, a po uzoru na druge evropske gradove koji su se odlučili na ovaj program, obilježiti ove pse posebnim ogrlicama.
 
Zašto udomiti psa?
Učinićete dobro djelo, pomoćićete udruženjima i dobićete odanog prijatelja! Budimo odgovorni prema svojim ljubimcima i na taj način odgovorni prema svojim komšijama i sugrađanima.

NAPOMENA:
Ubijanje, mučenje i napuštanje životinja zabranjeno je po zakonu i kažnjava se novčanim i zatvorskim kaznama.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.