slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Aktivna zona: Osam godina odgovorne akcije

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

name plate Aktivna zona
Cetinje (06.07.2020) Aktivna zona je 2012. godine, pokrenuvši Inicijativu za Društveni centar u Prijestonici Cetinje, okupila grupu mladih ljudi, punih entuzijazma i spremnosti da zajednicu kojoj pripadaju mijenjaju na bolje i budu aktivni u rješavanju zajedničkih problema.
 
Danas, Aktivna zona slavi osmu godišnjicu rada, a tokom tog perioda je pokrenula i realizovala više inicijativa i projekata koji su uvijek imali cilj da informišu, edukuju i pozovu sve društvene aktere na zajedništvo i saradnju u rješavanju problema.
 
Samo dvije godine od svog osnivanja, Aktivna zona je uspjela da realizuje svoj prvi strateški cilj, a to je kreiranje slobodnog prostora za okupljanje, razmjenjivanje znanja i vještina, iniciranje i zajedničko djelovanje građana na Cetinju, a radi se o Društvenom centru. U okviru ovog prostora smo organizovali niz informativno-edukativnih programa, namijenjenih građanima Cetinja, a u fokusu su nam bile sve teme od značaja za život zajednice. Prije svega, ovi programi su promovisali zajedništvo, razumijevanje različitosti, solidarnost, humanost, društveni aktivizam i isticanje pojedinca kao nosioca promjena u društvu.
 
Naš slogan je uvijek bio: ,,Pridruži se. Djelujmo zajedno'' i predstavljao je misiju i viziju organizacije. Našu organizaciju vidimo kao most između različitih društvenih aktera, kao neko ko povezuje, stvara uslove i inicira društvene promjene. Dakle, Aktivna zona je organizacija koja se bavi afirmacijom građanskog aktivizma, uspostavljanjem stalne saradnje i partnerstava između svih aktera u zajednici u cilju izgradnje odgovornog društva. Naš glavni cilj i vizija je da pomognemo u stvaranju uređenog i odgovornog društva, ravnopravnih građana koji brinu o svom okruženju.
 
U zajednici smo najviše prepoznati po realizaciji više donatorskih akcija, a kao najuspješnije izdvajamo inicijativu za prikupljanje sredstava za cetinjsko porodilište ,,Prvi sigurni otkucaji'', kada smo prikupili sredstva za nabavku CTG aparata i modernog osvjetljenja za porođajnu salu, zatim inicijativu ,,Zajednica bez barijera'', kada smo prikupili sredstva za prilagođavanje dijela zgrade Prijestonice Cetinje osobama sa invaliditetom i na kraju ,,Inicijativu za zeleni Lovćen'' koja je u toku, a putem koje prikupljamo sredstva za nabavku sadnica javora i bukve namijenjenih pozelenjavanju Lovćena.
 
Pored navedenih inicijativa, Aktivna zona je realizovala projekte koji se odnose na informisanje i edukaciju građana o korupciji putem projekta ,,Otvoreno o korupciji'', zatim projekat koji se odnosi na način predstavljanja mladih u medijima: ,,Mladi i mediji'', projekat o ljudskim pravima ,,Da razumijevanje bude način'', te projekat o pravima životinja odgovornom vlasništvu ,,Moj pas - moja odgovornost''.
 
Organizovali smo prve javne predizborne konsultacije kandidata za lokalni parlament, u okviru diskusija ,,Znam koga biram'', koje su bile veoma posjećene i zapažene u društvu. Građanima smo omogućili bolju komunikaciju sa nadležnim gradskim službama putem platforme ,,Popravi Cetinje''.
 
Naš fokus su mladi ljudi kojima su potrebne prilike za učenje i sticanje vještina potrebnih za osamostavljivanje, uključenost u društvene procese i osjećaj odgovornosti za svoje okruženje. Zbog toga, Aktivna zona se tokom svog rada osvrnula na različite teme: ljudska prava (prava OSI, RE, LGBTIQ+) i manjinska prava; rodna ravnopravnost; evropske integracije, odgovorno upravljanje javnim dobrima, zaštita životne sredine; prava životinja i druge oblasti od značaja za život u društvenoj zajednici. U tom smislu, Aktivna zona sada djeluje u okviru četiri različita programa: program za dobru javnu upravu, program za neformalnu edukaciju i informisanje, program za razvoj filantropije i program za afirmaciju građanskog aktivizma.
 
Ovim putem želimo da se zahvalimo svim građanima koji podržavaju rad našeg udruženja, donatore koji su prepoznali naš potencijal i nagradili naš trud i svim društvenim akterima koji su pažljivo saslušali što imamo da kažemo i predložimo.
 
U ime proslave osme godišnjice rada, Aktivna zona je odlučila da tokom javnog predstavljanja vrijednosti koje zastupa, koristi još jedan slogan, a to je: ''Aktivna zona - za odgovornu akciju''.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.