slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Najava: Online konferencija ,,Politike zapošljavanja mladih na lokalnom nivou''

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

NAJAVA YT LIVE za sajt
Aktivna zona
sa Cetinja i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost iz Podgorice, realizuju su projekat ,,Ideje za strateško planiranje zapošljavanja mladih na lokalnom nivou'', koji je finansiran od strane Beogradske otvorene škole, odnosno kofinansiran od strane Evropske unije, a u okviru programa WEB4YES.
 
Ovim putem najavljujemo organizovanje završne Online konferencije ,,Politike zapošljavanja mladih na lokalnom nivou'', u petak, 10.07.2020. godine, sa početkom u 11h, a svi zainteresovani će konferenciju moći da prate putem našeg zvaničnog Youtube kanala.
 
Gošće konferencije su Ana Šćekić iz Omladinskog kluba Berane, koja će predstaviti projekat ,,Osnaži.me'', kao i Mirela Kalamperović ispred ADP-Zid-a, koja će govoriti o regiolanom programu podrške WEB4YES, a rezultate projekta i detalje iz Vodiča, u ime Aktivne zone, predstaviće Miloš Marković.
 
Nezapošljenost mladih je jedan od većih problema sa kojima se susrijeće društvena zajednica u Crnoj Gori. Problem nezapošljenosti mladih sa sobom nosi negativne ekonomske, društvene i političke implikacije, koje utiču na cjelokupno društvo. Stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori je izuzetno visoka u svim starosnim dobima i obrazovnim grupama mladih, što ih čini izuzetno ugroženom društvenom grupom. Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, ukupna stopa nezapošljenosti u Crnoj Gori u julu tekuće godine iznosi 18,19%, međutim ne postoji podatak o tome koliko je mladih od 15-30 godina nezaposleno.
 
Aktivna zona je tokom 2019/2020 godine istražila oblast planiranja na lokalnom nivou i tim povodom proslijedila 24 zahtjeva za slobodan pristup informacijama svim crnogorskim opštinama. Na osnovu tih podataka smo utvrdili prednosti i nedostatke strateškog planiranja zapošljavanja mladih, odnosno primjere dobre prakse, koji će biti sastavni dio pomenutog Vodiča. U okviru online istraživanja smo ispitali mišljenja i stavove preko 250 mladih iz cijele Crne Gore, a o prilikama i preprekama za zapošljavanje mladih. Uz pomoć ovih metoda smo na detaljan način razmotrili dosadašnje prakse u procesu kreiranja lokalnih politika i prikupili veliki broj korisnih informacija.
 
Pored pomenutog priručnika, u okviru projekta se realizuju i online obuke za 30 mladih iz cijele Crne Gore, a o mogućnostima i preprekama u pokretanju sopstvenog biznisa, sa ciljem izrade konačnog biznis plana za sve učesnike/ce obuke. Tri najbolja biznis plana će biti nagrađena, a svim učesnicima/cama je obezbijeđena mentorska podrška u kreiranju biznis planova, a predstavljeni su i mogući izvori finansiranja za ideje koje su mladi kreirali u okviru ovih obuka.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.