slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Organizovana Online konferencija ,,Politike zapošljavanja mladih na lokalnom nivou’’

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

Online konferencija
Aktivna zona
organizovala je danas Online konferenciju ,,Politike zapošljavanja mladih na lokalnom nivou’’. Konferencija je organizovana u okviru projekata ,,Ideje za strateško planiranje zapošljavanja mladih na lokalnom nivou'', u saradnji sa partnerskom organizacijom Institut za poslovnu i finansijsku pismenost.
 
Pomenuti projekat je finansiran od strane Beogradske otvorene škole, odnosno kofinansiran od strane Evropske unije, a u okviru regionalnog programa WEB4YES.
 
Gošće konferencije su bile: Ana Šćekić iz Omladinskog kluba Berane, koja je predstavila projekat ,,Osnaži me'', kao i Mirela Kalamperović ispred ADP-Zid-a, koja je govorila o regionalnom programu podrške WEB4YES, a rezultate projekta i detalje iz Vodiča za strateško planiranje zapošljavanja mladih na lokalnom nivou, u ime Aktivne zone predstavio je izvršni direktor Miloš Marković.
 
Ana Šćekić je predstavila projekat ,,Osnaži me'' čiju je realizaciju finansirala CocaCola fondacija, a podržan od mnogih drugih aktera na lokalnom i nacionalnom nivou. Projekat je u početnoj fazi, a jedna od prvih aktivnosti se odnosila na predstavljanje projekta putem online diskusije, kada su predstavljeni i uspješni i inspirativni mladi ljudi. U okviru projekta je formirana veb stranica osnazime.org, kao i nalozi na društvenim mrežama, gdje mladi mogu pratiti aktivnosti. Uskoro se očekuje organizacija različitih aktivnosti namijenjenih mladima, a posebno ženama sa sjevera, a u okviru kojih će mladi imati priliku da steknu znanja i vještine koje su im potrebne u procesu zapošljavanja i samozapošljavanja.
 
Mirela Kalamperović je predstavila regionalni program WEB4YES, koji je inicijativa organizacija iz regiona u smislu rješavanja problema velike stope nezapošljenosti mladih u regionu. Ovaj projekat okuplja pet organizacija: Beogradska otvorena škola iz Srbije, ADP-ZID iz Crne Gore, Beyond beriers iz Albanije, organizacija LENS iz Kosova, Nacionalni omladinski savjet iz Makedonije, KULT iz Bosne i Hercegovine i međunarodni fond Olof Palme. U okviru ovog projekta je kreirano više različitih izvještaja o stanju na terenu, a koji se odnose na aktivne mjere zapošljavanja mladih, cjeloživotnom učenju i preduzetništvu mladih, a putem realizacije projekta je finansirano ukupno 17 različitih projekata iz regiona. Iz Crne Gore je tri organizacije dobilo finansijsku podršku za realizaciju projekata na lokalnom nivou: Aktivna zona, Klasterska inicijativa Kolašin i CEPS.
 
Miloš Marković je predstavio rezultate online ankete (upitnika), putem kojeg su ispitani stavovi i mišljenja 253 mlade osobe sa teritorije Crne Gore, starosti od 15 do 30 godina, kao i sadržaj pomenutog Vodiča, koji je namijenjen predstavnicima lokalne uprave, lokalnih NVO i drugih zainteresovanih institucija iz oblasti zapošljavanja mladih. Istraživanje je sprovedeno tokom februara i marta 2020. godine, a cilj istraživanja je bio da se prikupe podaci o stavovima i mišljenjima mladih o procesu zapošljavanja u Crnoj Gori.
 
Većina mladih ljudi, a koji su zapošljeni, kazali su da ne rade u svom rodnom gradu: 65,60%, dok je ostatak radno angažovan u gradu prebivališta.
 
Mladi su stava da su prijateljstva i lična poznanstva ključna u pronalaženju i poslovnom angažovanju: 37,50%, zatim partijska pripadnost: 34,40%, a tek onda znanje i iskustvo: 20,30%. Kada biraju posao, mladima su ključni sljedeći faktori - plata: 84,40%, sigurnost posla: 51,60%, dovoljno slobodnog vremena: 31,30%, zatim, mogućnost napredovanja: 29,70%.
 
Na pitanje koje se odnosi na to koji od navedenih sektora najviše preferiraju, u procesu izbora posla, mladi su naveli da je državni sektor taj koji najviše preferiraju: 36,70%, zatim slijedi privatni sektor: 30,60% i NVO sektor: 28,10%.
 
Čak 45,30% mladih su kazali da u budućem periodu planiraju da pokrenu sopstveni biznis, 23,40% da ne bi, a 31,30% mladih je kazalo da ne zna odgovor na ovo pitanje. Mladi koji su pozitivno odgovorili na pitanje koje se odnosi na pokretanje sopstveog biznisa, takođe su kazali da proceduru pokretanja sopstvenog biznisa smatraju prilično rizičnom. Naime, mladi su ocjenom od 1 (malo rizično) do 5 (veoma rizično), najviše puta izabrali ocjenu 3: 36,10%, a zatim ocjenu 4: 34,20%. Glavne prepreke u pokretanju sopstvenog biznisa mladi vide u nedovoljnom broju programa za pružanje podrške mladima da pokrenu sopstveni biznis: 57,80%, zatim, preveliki porezi i doprinosi: 48,40%, te nekreativnost mladih da kreiraju održive ponude na tržištu: 46,90%.
 
Mladi u najvećem procentu smatraju da bi dostupnost bespovratnih sredstava za pokretanje sopstvenih biznisa: 54,70%, na loklanom nivou, najviše doprinijelo smanjenju nezapošljenosti mladih. Zatim slijede beskamatni krediti za mlade: 40,60%, tehnička podška lokalne samouprave (prostor, knjigovodstvene usluge i oprema za rad): 37,50% i olakšice za plaćanje gradskih taksi i provizija: 35,90%.
 
Kada je riječ o obrazovnom sistemu, mladi su stava da su sljedeće metode najkorisnije za povećanje znanja i iskustva potrebnih za zapošljavanje mladih - uvođenje većeg broja predmeta koji nude praktičan rad i praktična znanja: 76,60%, unaprijediti i obrazovanje za tzv. meke vještine (komunikacionih, vještina rješavanja problema i donošenja odluka, vještine izgradnje smopouzdanja): 67,20%, Uvesti redovnije kurseve stranih jezika: 57,80, te unaprijediti znanja za rad na računaru: 45,30%.
 
U ime Aktivne zone, Marković je pozvao sve zainteresovane društvene aktere da putem elektronske pošte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. zatraže štampanu verziju Vodiča, a isti će uskoro biti dostupan i u online verziji.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.