slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Reagovanje Aktivne zone: Predizborno planiranje razvoja grada

on . Posted in Aktivna zona Vijesti

CETINJE
Aktivna zona je učestvovala na današnjoj javnoj raspravi o nacrtu Plana razvoja prijestonice Cetinje za 2021. godinu. Naši komentari su se odnosili na proces javnog konsultovanja građana u kreiranju ovog dokumenta, formi i sadržaju dokumenta, a predložili smo i konkretne projekte za narednu godinu.
 
Uočili smo da lokalna uprava i dalje u nedovoljnoj mjeri uključuje građane u proces kreiranja dokumenta, koja nije iskoristila sve mehanizme za promociju dokumenta, prikupljanju komentara i prijedloga. Naime, lokalna uprava nije u lokalnom mediju objavila informaciju o organizovanju javne rasprave, nije putem informativnih postera informisala građane, a nije koristila ni zvaničnu facebook stranicu za bliži kontakt i motivaciju građana da se uključe u ovaj proces. Nacrt dokumenta se našao na veb stranici lokalne uprave, u djelovima sajta koji nijesu posjećeni od strane prosječnog građanina.
 
Kada je riječ o formi dokumenta, na javnoj raspravi smo konstatovali da ona nije dovoljno dobra, odnosno da ne priliči godišnjem planu, budući da je vremenski okvir za realizaciju svih projekata postavljen kao višegodišnji. Takođe, dokument nije precizan i u mnogim slučajevima je površan u određivanju konkretnih aktivnosti koje će se realizovati 2021. godine. Čak 80% planiranih projekata za 2021. godinu su prepisani iz plana za tekuću godinu. U dokumentu ne postoje jasne informacije o do sada realizovanim projektima, te visini utrošenih sredstava i procentu uspješnosti. Izostali su i pokazatelji uspješnosti za tu godinu, čime se pokušava izbjeći odgovornost za eventualni neuspjeh u realizaciji.
 
Posebnu pažnju smo posvetili projektima za koje nema dovoljno informacija, pa smo predlagača upitali za pojašnjenja. Naime, u dokumentu se nalaze generalizovani planovi, bez konkretnih detalja, što je slučaj sa nabavkom opreme za unapređenje rada javnih službi, gdje nije navedeno za koje se službe tačno nabavlja oprema i o kojoj se opremi radi. Dodatno, posebnu pažnju nam je skrenulo planiranje ulaganja u uređenje gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva, gdje se ne navodi o kojim se putnim pravcima radi. Primijetili smo i da se suma novca za ovu stavku uvećava iz godine u godinu, kada je 2019. godine za takve projekte izdvojeno 300 hiljada, tekuće godine 700 hiljada, a za narednu godinu, koja je ujedno i izborna godina, skoro milion eura. Predlagači nijesu dali odgovor na to zašto se došlo do uvećanja ovih sredstava i ko i na koji način donosi odluku o prioritetima, što ostavlja mogućnost za zloupotrebu u predizbornoj kampanji naredne godine.
 
Takođe, u planu se ne nalaze detalji o tome koji će se objekti od opšteg značaja graditi tokom 2021. godine, a dodatno, smatramo da je za razvoj turističkih potencijala grada izdvojeno nedovoljno sredstava, ako uzmemo u obzir da je turizam glavna privredna grana grada.
 
Ovim dokumentom se ne generišu nova radna mjesta, kako je to bila zamisao i Zakona o prijestonici, na osnovu kojeg se i kreirao ovaj dokument, a zbog nedostatka pokazatelja uspješnosti nemoguće je ocijeniti da li će se realizacijom planiranih projekata obezbijediti uslovi za poboljšan život građana.
 
Nekoliko projekata, koji su se nalazili u planu za tekuću godinu, izbrisani su sa spiska predloženih projekata za narednu godinu, iako znamo da nijesu realizovani. Radi se o azilu za napuštene kućne ljubimce, izgradnji Lokande, otvaranju Centra za kulturu, rekonstrukciji Studentskog trga i dr. Ovdje se otvara i pitanje odgovornosti. Lokalna uprava sama sebi postavlja zadatke i obaveze, a kad iste ne realizuje, može bez obrazloženja takve projekte izbrisati sa spiska projekata i niko neće odgovarati za taj neuspjeh.
 
Kako je neuspjeh u realizaciji projekata evidentan i ponavlja se godinama, upitali smo predlagače da li lokalna uprava ima dovoljno kapaciteta za realizaciju postavljenih planova ili postoje druge okolnosti koje sprječavaju lokalnu upravu da realizuje aktivnosti koje je sama sebi zadala.
Kada je riječ o prijedlozima, Aktivna zona je predlagačima dokumenta predstavila nekoliko projekata čiju realizaciju bi trebalo da razmotre u narednom periodu: izgradnja azila za napuštene ljubimce, izgradnja reciklažnog centra, formiranje fonda za mlade u smislu pružanja finansijske podrške u pokretanju biznisa, rekonstrukcija parkova (13.jul i Njegošev), rekonstrukcija staze do Orlovog krša i dr.
 
Aktivna zona putem platforme ,,Popravi Cetinje'' prati realizaciju planova razvoja grada od 2019. godine i na veb stranici www.popravicetinje.me građani mogu pronaći alternativni izvještaj o realizaciji planiranih aktivnosti. Pozivamo građane da nas obavijeste o radovima koji se (ne)izvode u svojim naseljima, a planirani su Planom razvoja, kako bismo pratili tok realizacije.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.