slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Aktivna zona na konferenciji ''Finansiranje NVO iz javnih fondova''

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

TACSO logo
Izvršni direktor Aktivne zone, Miloš Marković, učestvovao je na trodnevnoj konferenciji ''Finansiranje nevladinig organizacija iz javnih fondova'' od 10-12.04.2014. godine u Budvi, a organizator konferencije je bilo crnogorsko predstavništvo TACSO organizacije.

Konferenciju je, u ime TACSO kancelarije u Crnoj Gori,  otvorio g-din Goran Đurović.Na trodnevnoj konferenciji su prisustvovali predstavnici crnogorskog nevladinog sektora, predstavnici TACSO-a i gosti iz susjedne Hrvatske i Slovenije.

Govorilo se o načinima finansiranja NVO iz javnih fondova u Crnoj Gori, te su se prepoznali problemi u načinima finansiranja, ali i predložili konkretni koraci u cilju rješavanja istih. Vrlo je korisno bilo učešće šefa Ureda za suradnju Vlade Republike Hrvatske i NVO, g-dina Igora Vidačeka, kao i izvršnog direktora Centra za informisanje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija iz Slovenije, g-din Goran Forbici. Gosti su prenijeli iskustva u finansiranju NVO iz javnih fondova njihovih država.
Veliki dio konferencije je posvećen načinu finansiranja NVO iz lokalnih zajednica. Radom u grupama, predstavnici crnogorskih NVO su uspjeli da uvide trenutno stanje, probleme, ali i diskutuju o mogućim rješenjima za iste.

Kao pozitivni primjer saradnje sa nevladinim organizacijama i način raspodjele sredstava istim, navodi se Opština Tivat, koja je za tekuću godinu obezbijedila 55.000,00 eura za projekte lokalnih nevladinih organizacija.

Predstavnik Aktivne zone učestvovao je u diskusijama koje su se vodile na temu: finansiranje nevladinih organizacija u lokalnim zajednicama, i prenio iskustva iz prijestonice Cetinje. Zaključeno je da je prijestonica Cetinje jedinstven primjer u Crnoj Gori kada se radi o veličini sredstava odvojenih za NVO sektor i način raspodjele istih. ''Naime, radi se o jednom potpuno nepropisnom procesu, koji već dugo godina traje i za čije će rješavanje biti potrebno dosta energije i upornosti sa obije strane, kako bi se on riješio''- kazao je Marković na konferenciji.

Inspirisani učešćem na ovoj konferenciji, Aktivna zona će nastaviti da se zalaže za pravednu raspodjelu sredstava NVO, i u to ime inicirati sastanak sa predsjednikom Skupštine, kako bi se cijela procedura izmejna pravih regulativa riješila što efikasnije i u što skorijem periodu.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.