slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Inicijativa: Cetinje. UNESCO? Komunalna policija izvršila inspekcijski nadzor u istorijskom jezgru.

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

cetinje.unesco
Aktivna Zona poslala kratak ''foto-izvještaj'' resornim sekretarijatima i institucijama o stanju istorijskog jezgra Cetinja.
 
Dio izvještaja:
 
''Dana 07.08.2013, NVO Aktivna zona je, na osnovu žalbi pojedinih turista i sugrađana, organizovala jedan obilazak starog istorijskog jezgra grada. Volonteri iz naše organizacije su foto-aparatima zabilježili dio istorijskog jezgra, tj. park sa okolinom teniskih terena, dvorski trg, okolinu Biljarde i manastira i Orlov Krš. Važno je napomenuti da se obilazak sastojio iz dokumentovanja neregularnosti i štete koja je nanesena fasadama, javnim površinama i ostalim strukturama istorijskog jezgra grada Cetinja.
 
Turisti i građani su se posebno požalili na iscrtanim grafitima na zidovima, posebno na objektu u parku gdje radnici odlažu alat za održavanja parka i objekat na samom izlazu iz parka. Turisti se posebno žale na ispisanim zidovima pomenutog objekta koji je nakon održavanja prve parade ponosa osvanuo sa ispisanim drečavo crvenim porukama na svijetloj podlozi koje pozivaju na mržnju, netoleranciju manjina i borbu i istrebljenje istih, po riječima jednog turiste oni izazivaju ,,gađenje’’, čak i onim turistima koji i ne razumiju napisane poruke.
 
Želimo da skrenemo pažnju na betonirane staze u parku sa velikim rupama i metalnim šipkama koje rekreativci redovno moraju da izbjegavaju i koje predstavljaju opasnost, polomljenu skulpturu na izlazu iz parka, kamenje, korov i pijesak ispred ispisane fasade, i podvožnjak koji sa neatraktivnim busenjem suvih ukrasnih biljaka i ispisane fasade narušava izgled istorijskog jezgra. Takođe, isti je i slučaj na fasadi dvora iz čijih gurli redovno kaplje voda i oksidirajući metal izaziva ogromne žute mrlje na fasadi koje se na prethodnoj crvenoj fasadi nijesu vidjele a na trenutnoj veoma narušavaju estetski izgled dvora.
 
Prskalice koje zalivaju travnjake su usmjerene ka stazi umjesto ka travi te prskaju turiste i prolaznike dok djelovi travnjaka ostaju nezaliveni i sasušeni.
 
Alarmantna je količina smeća na Vladičinoj bašti gdje djeca treniraju fudbal i ispred manastira gdje uvijek stoje ogromni paketi i plastične boce. Najveća zamjerka turista jeste zapaljena Vladičina bašta koja je uvijek imala posebno mjesto u srcima građana, ona trenutno stoji prekrivena ogromnim crnim pečatima koji sa vrha Orlova Krša izgledaju ogavno. Građanima nije jasno zašto je ogromna količina površine spaljena što nije bio slučaj prethodnih godina i nadamo se da će stati na ovaj jedan incident. Nedostatak kanti za smeće na stazi od manastira pa do vrha Orlova Krša skreće poglede na polomljeno staklo, plastične boce, iskorištene prezervative, pikavce i brojne druge nesanitarne otpatke. Takođe želimo da skrenemo pažnju i na sasušenu travu na vrhu Orlovog Krša.
 
Ovim ,,izvještajem’’ želimo da vam skrenemo pažnju na alarmantno stanje u istorijskom jezgru koje predstavlja najljepši dio grada a u turistima izaziva zbunjenost i gađenje jer isto to mjesto licitira da se nađe na UNESCO listi svjetske baštine. Takođe želimo napomenuti da je svuda u gradu signal ,,cetinje free wi-fi’’ internet veoma loš što je veoma poražavajuće jer ne može svaki grad da se pohvali besplatnim interentom i mnogi turisti smatraju to pravim brendom ovog grada.
 
Napominjemo da Aktivna Zona, tj. njeni aktivisti, stoje na raspolaganju kada su u pitanju radne akcije koje bi se mogle organizovati u cilju sređivanja našeg grada. Sanacija ovih lokaliteta ne bi bila previše finansijski zahtjevna, te stoga, očekujemo Vašu brzu reakciju.''
 
Aktivna Zona apeluje na sve sugrađane da čuvaju svoju okolinu, da ne nanose štetu javnim površinama i objektima i da mlađe vaspitaju da poštuju grad u kojem žive.
 
Foto album sa kratkim izvještajem poslat je putem maila-a na adese: gradonačelnika Prijestonice, Komunalne policije, Javnog komunalnog preduzeća, Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i planiranje i uređenje prostora.

U dopisu Aktivne Zone se navodi da se očekuje reakcija barem jedne od institucija povodom nepravilnosti koje smo naveli u izvještaju i to se ostvarilo. Aktivna Zona je dobila dopis od strane Komunalne policije Prijestonice Cetinje, u kojem se navodi sljedeće: ''...vršeći inspekcijski nadzor - obilaskom terena, te utvrđujući činjenično stanje, zapisnike o inspekcijskom nadzoru Komunalnih inspektora samo proslijedili nadležnim organima - Narodnom muzeju Crne Gore, Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj Prijestonice Cetinje, te ''Javnom komunalnom preduzeću Cetinje'', na dalju nadležnost (a sve u cilju otklanjanja datih nepravilnosti)''.
Aktivna Zona pohvaljuje ažurnost Komunalne policije i takođe se nada brzom djelovanju resornih institucija u cilju otklanjanju pomenutih nepravilnosti.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.