slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Vijesti: Dijelili novac bez konkursa

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

cetinje
U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, Aktivna zona je došla do informacija da je Prijestonica Cetinje podržala deset nevladinih organizacija sa preko 8.000 eura, mimo konkursne procedure koja je opisana u Odluci o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava NVO, donijete od strane Skupštine Prijestonice Cetinje.
 
U Dnevnim novinama ''Vijesti'', 03.01.2015.godine, nalazi se saopštenje Aktivne zone povodom nepravednog finansiranja NVO i loše saradnje lokalne samouprave sa NVO. Vijest prenosimo u cjelosti:
 
---
Iz NVO ''AKTIVNA ZONA'' upozoravaju
DIJELILI NOVAC BEZ KONKURSA
 
Izvršni direktor NVO ''Aktivna zona'', Miloš Marković, tvrdi da je finansiranje nevladinih organizacija iz budžeta Prijestonice ''u posljednje vrijeme prava misterija''.
 
Marković je objasnio da pogrešno interpretiranje naziva NVO, kao i finansiranje neaktivnih i fiktivnih organizacija, opisuje ''zavrzlamu kojom lokalna samouprava pokušava zataškati i prikriti nepoštovanje postojećih zakonskih regulativa, što svakako kvari imidž organizacija koje zaista rade i doprinose zajednici''.
 
U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, došli smo do saznanja da je u toku 2014. godine podržano oko deset nevladinih organizacija kojima je donirano preko 8.000 eura''.
 
Iako je predviđeno da se sredstva dodjeljuju na osnovu javnog Konkursa, koji se raspisuje jednom godišnje, Marković je istakao da je lokalna samouprava ''taj novac podijelila mimo svih postojećih pravila''.
 
U budžetu Prijestonice ta stavka je prikazana kao finansijske potrebe za organizacije i udruženja. Na ovaj način se omogućava da Prijestonica podijeli 10.000 eura godišnje organizacijama kojima je potrebna ''iznenadna podrška za neke aktivnosti''.
 
Iz SDP-a su istakli da se ovom problemu treba pristupiti na način koji će omogućiti da, u skladu sa prijedlozima konkretnih projekata komisija zadzžena za ovu oblast donese transparentne i kvalitetne odluke.
 
Iz nadležnih gradskih sekretarijata nijesu odgovorili na pitanja ''Vijesti''
 
I.DELJA.
---
 
Izvor: vijesti.me

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.