slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

UPC: Uspješno realizovan projekat ''Moje pravo-pravo na slobodno kretanje''

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

UPC publikacija
Udruženje paraplegičara Cetinje
je, uz podršku Evropske unije, posredstvom Centra za građansko obrazovanje i Građanskih inicijativa, realizovalo projekat «MOJE PRAVO-PRAVO NA SLOBODNO KRETANJE». Partner na projektu bilo je Udruženje lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore.

Pristupačnost fizičke sredine i objekata od posebnog društvenog značaja, objekata za stanovanje, kao i svih ostalih predstavlja osnovu za slobodno kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom. Onemogućavanje slobodnog pristupa i kretanja lica s invaliditetom ukazuje da su lica otežanog kretanja nepoželjna u našem društvu.
 
Cilj ovog projekta bio je,  poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje. Konkretnije, projekat se odnosio na unaprijeđenje zakonske regulative radi poboljšanja fizičke pristupačnosti objekata u javnoj upotrebi a za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.
Ciljne grupe  bile su: Članovi UP Cetinje i ULTICG; Osobe smanjene pokretljivosti; Osobe sa  invaliditetom; Predstavnici nadležnih lokalnih institucija; Mediji.
Krajnji korisnici: Članovi UP Cetinje i ULTICG; Osobe smanjene pokretljivosti; Osobe sa invaliditetom; Porodice osoba sa invaliditetom; Predstavnici nadležnih lokalnih institucija; Predstavnici nadležnih nacionalnih institucija.

Postignuti rezultati:
•    Štampan i  objavljen Informator o (ne) prilagođenim objekatima u Prijestonici Cetinje – kojim je obuhvaćena većina javnih institucija od posebnog društvenog značaja, objekata za stanovanje  i javnih površina.
•    Organizovan okrugli sto ,,Pristupačnost fizičke sredine za lica sa invaliditetom’’ – na kojem su učestvovale osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave i mediji
•    Predstavljen Informator o (ne) prilagođenim objekatima u Prijestonici Cetinje.
•     Predstavljena Odluka o izradi Akcionog plana na prilagođavanju prioritetnih objekata u Prijestonici Cetinje.
•    Upućena Inicijativa o donošenju Odluke o izradi Akcionog plana na  prilagođavanju prioritetnih objekata u Prijestonici Cetinje.
•    Podnesena inicijativa Odluke o izradi Akcionog plana na prilagođavanju prioritetnih  objekata u Prijestonici Cetinje, Gradonačelniku, Predsjednuiku Skupštine Prijestonice Cetinje, Skupštini Prijestonice Cetinje;
•    Objavljena Info-brošura pod nazivom, ,,Pravo na slobodno kretanje osoba sa invaliditetom je pravo za društvo sloboda’’    
                    
Cilj Info- brošure  je da podigne svijest  javnosti o potrebama prilagođavanja javnih objekata potrebama osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.