slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Udruženje paraplegičara Cetinje: Radionica povodom dana studenata

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

UPC LOGO
Udruženje paraplegičara Cetinje
, u sklopu projekta: ,,Prokativan pristup osobama sa invaliditetom u svim oblastima života'', organizovalo radionicu ,, INKLUZIVNO OBRAZOVANJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM''.
 
Realizacija projekta je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, a radionica je organizovana u ime predstojećeg dana studenata.

Radionici  pored članova Udruženja i osoba sa invaliditetom, prisustvovali su i predstavnici Loklane samouprave, J.U Dnevnog Centra za djecu i omladinu sa teškoćama i smatnjama u razvoju Cetinje.

Radionicu je vodila Ivana Janković studendica II godine pravnog fakulteta. Ona je  govorila o prednostima i mogućnostima studiranja osoba s invaliditetom. Tom prilikom istakla je, da je za svaku osobu obrazovanje preduslov za sticanje samopoštovanja o sopstvenim vrijednostima, kao i  razvoj njihovih potencijala, osjećaja dostojanstva i lične vrijednosti, pogotovo kada je riječ o osobama sa invaliditetom.

Navela  je da postoje određeni pomaci kada je zakonska regulativa u pitanju. Kao prednosti navela je besplatno studiranje viskoškolaca, veća svijest studenata sa invaliditetom o važnosti visokog obrazovanja, koja se ogleda i u sve većem broju upisa na fakultete studenata sa invaliditetom.

Kao nedostatke istakla  je, da  i dalje postoji  veliki broj fakulteta koji nijesu prilagođeni osobama s invaliditetom, da  nijesu obezbijeđena  nastavna sredstva i tehnička pomagala, studentima bez vida,  da su osobe bez sluha i govora diskriminisana, jer ne postoji standardizovan znakovni jezik, i gestovni tumači, s toga ne mogu pod jednakim uslovima upisati studije kao idrugi studenti.

Kada je riječ o asitenciji u nastavi istakla  je da  nije obuhvaćena kao sistemsko rješenje, već se i dalje zasniva na volonterskoj osnovi, asistente u nastavi  uglavnom obezbjeđuju NVO. Navela je da je neophodono stvoriti uslove da se njihov angažman ne zasniva na volonterskoj osnovi, već  je  potrebno unaprijediti zakonsku regulativu u ovom dijelu.
 
Udruženje će i  u narednom periodu nastaviti da afirmiše mlađe članove, uskoro najavljujemo radionice psihološkog i sociološkog profila, u kulturnom dijelu udruženje priprema zanimljive radionice, kao i jedno lijepo iznenađenje koje su osmislili mlađi članovi Udruženja.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.