slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Aktivna zona predstavljala Crnu Goru na omladinskoj konferenciji u Amsterdamu

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

milos markovic amsterdam
Izvršni direktor Aktivne zone, Miloš Marković, učestvovao je u petom ciklusu Strukturnog Dijaloga između predstavnika vladinih organa za omladinsku politiku i predstavnika omladinskih organizacija na evropskom nivou u Amsterdamu, Holandiji.
 
Strukturni Dijalog predstavlja ciklus omladinskih konferencija koje se organizuju dva puta godišnje, a čiji su domaćini predsjedavajuće države Evropskom unijom.
 
Organizator petog ciklusa Strukturnog dijaloga bila je Holandija. Konferencija se organizovala u Amsterdamu od 4 - 7. aprila tekuće godine, a tema ovog ciklusa je bila ''Omogućavanje učešća mladih u različitoj, povezanoj i inkluzivnoj Evropi''. Konferenciji su prisustvovali predstavnici vlada i omladinskih organizacija svih članica Evropske unije, kao i zemalja Zapadnog Balkana.
 
Zadatak konferencije je bio preciziranje izazova koji se nalaze pred mladim evropljanima, a posebno u smislu inkluzivnosti, različitosti i povezanosti mladih. Tako su donijeti zaključci da se na mlade ljude često gleda kao na izazov/problem u društvu, a ne kao na potencijal koji vrijedi iskoristiti. Mladi su često pod pritiskom od strane društvene zajednice, što može dovesti do psiholoških, zdravstvenih i drugih problema. Izazov za mlade je i pronalaženje prostora i mogućnosti za personalni razvoj, ali i razvoj svojih sposobnosti i vještina, te i prepoznavanje tih sposobnosti od strane zajednice, vršnjaka i institucija.
 
Nedostatak mladih je i njihova neinformisanost, ali i indiferentnost prema različitim kulturama, što dovodi do podijeljenosti u društvu, međusobnoj netrpeljivosti, kao i povećanja ekstremizma i stigmatizacije. Mladi često osjećaju da ih društvena zajednica ne razumije, da ih ne uvažava i ne poštuje, zbog čega oni postaju osjetljiviji, nesigurniji i u stalnom riziku od neinkluzivnosti u društvene tokove. Mladi ne razmišljaju kritički i često bespogovorno prihvataju informacije iz raznih izvora, stvarajući pogrešne slike o različitostima u društvu.
 
U ime Crne Gore i organizacije Aktivna zona, konferenciji je prisustvovao Miloš Marković, koji je dao poseban doprinos u oblasti inkluzivnosti mladih u životu društvene zajednice. Njegov je stav da se na evropskom nivou mora raditi na omogućavanju prostora za mlade, u smislu prostornih kapaciteta gdje se mladi mogu neformalno edukovati, ali i prostora u smislu njihovog stvarnog učešća u procesima donošenja odluka koje se tiču njihove budućnosti.
 
Sljdeći ciklus će se organizovati u Slovačkoj, kada će se govoriti o mogućim rješenjima za postavljene izazove mladih.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.