slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

CRNVO: Zakon o igrama na sreću se ne smije izradjivati bez učešća NVO

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

civilno drustvo odlucuje
Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)
pozvao je Ministarstvo finansija da prilikom najavljene izrade Zakona o igrama na sreću, obavezno omogući učešće NVO predstavnika u radnoj grupi.
 
Minsitarstvo na to obavezuje Uredba o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i NVO, (“Sl.list CG”, br.7/2012),  koja propisuje i detaljnu proceduru izbora predstavnika NVO. Ta procedura podrazumijeva javni poziv i propisane kriterijume koji obezbjedjuju kvalitet i legitimitet predstavnika, kazali su iz CRNVOa-, i zaključili da ovaj zakon ima izuzetnu važnost za rad i razvoj nevladinih organizacija, na način što stvara osnove za finansiranje projekata  i programa NVO. I u prethodnim godinama, interesovanje nevladinog sektora za ovaj propis bilo je izuzetno, o čemu svjedoče brojne inicijative koje su upućivane u pravcu regulisanja ove oblasti.
 
Zbog kontinuiranog kršenja Zakona o igrama na sreću, u dijelu koji se odnosi na dodjelu sredstava za projekte NVO, u tu svrhu je u prethodnih    nekoliko  godina dodijeljeno oko 8 miliona eura manje  nego što je to bilo predivdjeno zakonom. Dugogodišnje  kršenje Zakona prvi put jasno je apostrofirala i Evropska komisija u Izvjestaju o Crnoj Gori, što potvrdjuje ozbiljnost i provjerenost naših navoda, navodi se u obavještenju.
 
,,Već nekoliko godina svjedoci smo prikrivenih aktivnosti ministarstva na ovom polju, jer informaciju o izmjenama zakona ili donošenju novog nije bilo moguće dobiti, bez  obzira na veliki trud i interesovanje NV sektora. To sve daje osnov za sumnju da se ovaj propis ili ne želi ni u kom trenutku učiniti dostupnim javnosti, ili da potpuno drugi interesi, van državnih, u suštini, donose odluke u ovom segmentu, zaključuju iz CRVNO-a i pozivaju Ministarstvo da proces  izrade Zakona o igrama na sreću učini javnim od najranije faze, te poštujući propise omogući učešće NVO predstavnika, i pokuša otkloniti godinama stvarane sumnje u ovaj proces.''
 
Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je Ministarstvo finansija da prilikom najavljene izrade Zakona o igrama na sreću, obavezno omogući učešće NVO predstavnika u radnoj grupi.
 
Minsitarstvo na to obavezuje Uredba o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i NVO, (“Sl.list CG”, br.7/2012),  koja propisuje i detaljnu proceduru izbora predstavnika NVO. Ta procedura podrazumijeva javni poziv i propisane kriterijume koji obezbjedjuju kvalitet i legitimitet predstavnika.
 
Zbog kontinuiranog kršenja Zakona o igrama na sreću, u dijelu koji se odnosi na dodjelu sredstava za projekte NVO, u tu svrhu je u prethodnih nekoliko  godina dodijeljeno oko 8 miliona eura manje  nego što je to bilo predivdjeno zakonom. Dugogodišnje  kršenje Zakona prvi put jasno je apostrofirala i Evropska komisija u Izvjestaju o Crnoj Gori, što potvrdjuje ozbiljnost i provjerenost naših navoda.
 
Već nekoliko godina svjedoci smo prikrivenih aktivnosti ministarstva na ovom polju, jer informaciju o izmjenama zakona ili donošenju novog nije bilo moguće dobiti, bez  obzira na veliki trud i interesovanje NV sektora. To sve daje osnov za sumnju da se ovaj propis ili ne želi ni u kom trenutku učiniti dostupnim javnosti, ili da potpuno drugi interesi, van državnih, u suštini, donose odluke u ovom segmentu, zaključuju u CRNVO.
 

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.