slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

Koalicija NVO ,,Saradnjom do cilja'': Djelimično ispunjavanje forme, bez suštine

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

European Commission image
Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru
, u dijelu koji se odnosi na civilno društvo, potvrdio je da postoje formalni preduslovi za saradnju vlade i NVO, ali da pored formalnog uključenja NVO u različita radna tijela, treba da se stvore uslovi za njihovo suštinsko konsultovanje.
 
Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru, u dijelu koji se odnosi na civilno društvo, potvrdio je da postoje formalni preduslovi za saradnju vlade i NVO, ali da pored formalnog uključenja NVO u različita radna tijela, treba da se stvore uslovi za njihovo suštinsko konsultovanje.
 
Ipak, cijenimo da  dokumentu nedostaju neki ključni nalazi koji su obilježili godinu za nama- prije svega – sve intezivnije kampanje protiv kritički orjentisanih NVO te  direktno ugrožavanje njihove slobode izražavanja, i nezapamćeno nezakonito postupanje Skupštine Crne Gore koje je obesmislilo procedure izbora predstavnika NVO u savjetodavna tijela.
 
Najjednostavnije rečeno, EK je potvrdila ono o čemu mi govorimo već nekoliko godina, a to je da Vlada uspostavlja formalne preduslove za rad i djelovanje NVO, ali da se ti zakoni, uredbe i strategije u kontinuitetu ne primjenjuju na način kako je propisano.
 
U Izvjestaju se, u dijelu koji se odnosi na civilno društvo, čak tri puta ponavlja potreba da se obezbijedi suštinsko uključivanje NVO u radne grupe i pregovarački proces, čime se  EK  osvrće na kvalitet ovog procesa, a ne samo kvantitet. Ovakav pristup je ohrabrujući, zato što šalje jasnu poruku Vladi, ukoliko želi ispravno da je pročita, da zakoni, strategije, uredbe i savjetodavna tijela treba da se primjenjuju i budu funkcionalni. U suprotnom,  puko nabrajanje ovih mehanizama ne može zamazati oči Briselu da je saradnja sa NVO zaista uspostavljena.

Najsvježiji primjer u ovom konktekstu, je, podsjećamo, donošenje Strategije  unaprijeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO 2018-2020, u čijoj izradi nijesu do kraja učestvovali predstavnici NVO, i u kojoj nema  suštinskih mjera u ovoj oblasti. Od svih komentara pristiglih od NVO, Vlada je u Strategiju uvrstila jedan-djelimično.
 
U ovom Izvještaju je, nažalost,  izostao  segment koji se ponavljao u prethodna dva, a odnosio se na kampanje koje se organizuju u cilju diskreditacije NV aktivista. Tokom 2017. godine, ovakve kampanje su  nastavljene,  čak i u većem intezintetu,  uvijek protiv kritički orjentisanih NVO, direktno ugrožavajući njihovu slobodu izražavanja.

Samo neki od primjera su višemjesečni tekstovi i TV prilozi u medijima koje direktno kontroliše vladajuća partija, usmjereni protiv organizacija koje su legitimno i argumentovano ukazivale na nezakonite smjene članova Savjeta RTCG.

Tokom 2017, u Pobjedi se ponavljaju tekstovi o navodnih 46 miliona eura koje su na bankovnim računima NVO, iako smo to uredno demantovali, ukazujući da se pod NVO, u ovoj klasifikaciji Centralne banke, nalaze i  strane i medjunarodne organizacije, kao i diplomatske  misije.
 
Izvještaj konstatuje donošenje Izmjena i dopuna Zakona o NVO i uspostavljanje novog sistema finansiranja projekata. Ipak, nije konstatovano da je Vlada na kraju omogućila državnim službenicima da učestvuju u ocjenjivanju tih projekata, što je potpuno suprotno zahtjevima najvećeg dijela NV sektora, i vrlo vjerovatno može obesmisliti  cjelokupni proces.
 
U prethodnim danima, čuli smo u više navrata od predstavnika Vlade da će Izvještaj u izvjesnom smislu služiti kao mapa puta u svim oblastima koje tretira. Teško nam je da povjerujemo da će u ovakvoj klimi Vlada promijeniti odnos prema NV sektoru, jer u prethodnom periodu, ni na jednom primjeru nijesmo vidjeli volju za suštinkim promjenama.
 
Civilno društvo svakako neće biti dekor procesa evropske integracije Crne Gore, i u ovoj godini nastavićemo da ukazujemo na sve probleme sa kojima se NV sektor suočava u svom radu i djelovanju, kao i da predlažemo rješenja u toj oblasti.
  
Koalicija NVO Saradnjom do cilja trenutno okuplja 99  nevladinih organizacija iz čitave Crne Gore i predstavlja najveću organizovanu koaliciju NVO u Crnoj Gori.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.