slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 3
slide 4

NVO LOVĆEN: Predstavljeni rezultati istraživanja o stavovima i položaju mladih u prijestonici Cetinje

on . Posted in Vijesti iz NVO sektora

grafika nvo lovcen
NVO ,,Lovćen”
predstavila je danas rezultate i analizu rezultata istraživanja o stavovima i položaju mladih u Prijestonici Cetinje. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta ,,Strateško planiranje po mjeri mladih”.
 
Tokom sprovođenja istraživanja ispitani su stavovi i mišljenja dvjesta pet mladih ljudi sa Cetinja, starosti od 15 do 30 godina i upoređeni sa istraživanjem, koje je prije pet godina sprovela NVO “Aktivna zona”. Rezultati, prema riječima Miloša Markovića, eksperta na projektu, pokazuju da je najveći problem mladih Cetinja nezaposlenost, te činjenica da svoju budućnost ne vide u gradu.
 
72,2 odsto mladih smatra da se nijesu stvorili uslovi za povećanje broja zapošljenih u gradu u posljednjih pet godina. Ono što je ostalo slično sa istraživanjem iz 2013. godine, jeste posljednje, najškakljivije pitanje, koje je izazvalo najviše reakcija medija i same lokalne samouprave, jeste pitanje da li mladi razmišljaju o svojoj budućnosti na Cetinju i da li žele provesti svoj život ovdje. Nažalost, 64,6 odsto mladih je reklo da to ne vidi na Cetinju. Prije pet godina taj rezultat je bio 46 odsto – istakao je Marković.
 
U poređenju sa istraživanjem “Aktivne zone”, ispitanici u procentu od 58,9 odsto kažu da se položaj mladih poboljšao, navodeći kao glavne razloge za to osnivanje Omladinskog kluba, Društvenog centra, više javnih prostora za okupljanje mladih, te mogućnosti za neformalno obrazovanje. S obzirom da je ovo istraživanje osnova za izradu Lokalnog plana akcije za mlade, jedno od anketnih pitanja se, prema Markovićevim riječima, odnosilo na taj dokument.
U odnosu na 2013. godinu, kad je samo 16 odsto ispitanika na sličnom uzorku, reklo da je upoznato sa dokumentom, sad imamo situaciju da je to 67,3 odsto tako da mladi u velikom procentu znaju da lokalna samouprava treba da usvoji Lokalni plan akcije za mlade, te da putem njega mogu da riješe mnoga pitanja i problem – naglasio je Marković.

Rezultati istraživanja NVO ,,Lovćen”, sprovedenog u cilju dobijanja osnovnih informacija o stavovima i položaju mladih u Prijestonici Cetinje, prema riječima izvršnog direktora Filipa Stanojevića, poslužiće kao osnov za rad Radne grupe za izradu novog Lokalnog plana akcije za mlade u Prijestonici Cetinje, za period od 2019. do 2022. godine.
 
Projekat je dobio podršku od strane Centra za razvoj nevladinih organizacija, u okviru programa “Moja zajednica – snažna zajednica” koji realizuju u partnerstvu sa “Aktivnom zonom” sa Cetinja i Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja, uz finansijsku podršku delegacije Evropske unije – istakao je Stanojević.
 
Mladi su, pored navedenih, odgovorali na pitanja koja se odnose na njihova interesovanja, učešće u radu omladinskih NVO i drugih tijela koja rade sa i za mlade, njihovim potrebama u oblasti obrazovanja, zdravlja, provođenja slobodnog vremena, građanskom aktivizmu i sl.
 Izvor: cetinjskilist.com

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.