slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 4

Inicijativa za zeleni Lovćen

on . Posted in Uncategorised

inicijativa1
Aktivna zona
i Nacionalni park Lovćen pokrenuli su ,,Inicijativu za zeleni Lovćen'', koja ima za cilj prikupljanje sredstava za nabavku sadnica javora i bukve, namijenjenih pošumljavanju požarima oštećenih djelova nacionalnog parka.
 
Inicijativa predstavlja četvrtu donatorsku akciju koju Aktivna zona sprovodi u okviru programa za razvoj filantropije. Zajedničkim naporima građana, organizacija građanskog društva, stručnjaka iz oblasti ekologije, preduzetnika, institucija i drugih društvenih aktera, radićemo na osmišljavanju i realizaciji više akcija u cilju obezbjeđivanja sredstava za nabavku potrebnih sadnica.
 
Više o planini Lovćen:
Planina Lovćen i okolina su 1952. godine proglašeni nacionalnim parkom, obezbjeđujući uslove za zaštitu jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta, međutim Lovćen je u posljednjem periodu pretrpio mnoga oštećenja na zelenim površinama, najviše zbog učestalih požara kojim se ozbiljno ugrožavaju kako biljni, tako i životinjski svijet na Lovćenu.
 
Kada je riječ o bitnosti očuvanja nacionalnog parka i potrebe za brzom reakcijom, istaćemo nekoliko činjenica: Specifičan spoj životnih uslova na prostoru nacionalnog parka uticao je na razvoj raznovrsnih i složenih ekosistema i bogatstvo vrsta faune, flore i gljiva. Od ukupno oko 3400 vrsta vaskularne flore Crne Gore, na ovom prostoru je zastupljeno više od 1300 vrsta. Konstatovan je veliki broj endemičnih (47 vrsta), reliktnih (19 vrsta) i rijetkih vrsta biljaka koje su od posebnog nacionalnog kao i međunarodnog značaja. Šume predstavljaju dominantan ekosistem obuhvaćajući 71% površine parka. U najvećem procentu su zastupljene bukove šume.
 
Pored pomenutih činjenica, važno je istaći i kulturno-istorijski značaj Lovćena, zbog kojeg građani gaje posebni osjećaj i odnos prema ovoj planini.
 
Zašto je Lovćenu potrebna naša pomoć?
Prema podacima inženjera koje smo angažovali prilikom pripreme Inicijative, parku je potrebna obnova zelenih površina - šuma, a u najvećem broju su potrebne sadnice javora i bukve. Ove površine su uništene mnogobronim požarima proteklih godina, nepažnjom, nedovoljno kvalitetnom planiranju (dalekovod) i drugim faktorima, koji se u većini slučajeva vežu za djelovanje čovjeka.
 
Kako možete pomoći?
Aktivna zona je omogućila više načina na koje se građani, privrednici i svi zainteresovani društveni subjekti mogu pridružiti Inicijativi:
- Sredstva za nabavku sadica je moguće donirati putem donatorskih kutija u marketima na Cetinju;
- Takođe, sredstva se mogu donirati i putem žiro računa: 565-15151-30;
- Učešćem na ,,Šetnjama za zeleni Lovćen'';
- Učešćem na ,,Omladinskom kampu za zeleni Lovćen'';
 
Više informacija o aktualnim akcijama:
Tok Inicijative možete pratiti putem posebne rubrike u okviru ,,Programa za razvoj filantropije''  - Donatorske akcije
 
Realizaciji akcija u okviru Inicijative su se do sada pridružili:
Savez izviđača Crne Gore;
Planinarski klub ,,Soko'' - Cetinje;
Izviđački klub ,,EHO'' - Podgorica
Turistička organizacija Prijestonice Cetinje;
Lovćen banka AD - Podgorica
JU ,,Lovćen - Bečići'';
Organizacija ,,KOD'' - Podgorica
DOO ,,Komunalno'' Cetinje
Pjevač Luka Radović
 
Donatori i tok prikupljanja sredstava:
Naziv donatora / izvor Iznos donacije
JU ,,Lovćen - Bečići'' 100,00
DOO ,,Montenegro pepe'' Cetinje 200,00
Građanin - SIniša Gazivoda 50,00
DOO ,,Kusovac Commerce'' - Picerija ,,Obelix'' Cetinje 100,00
DOO ,,Matej'' Cetinje 200,00
DOO ,,EFEL TRAVEL'' Cetinje 150,00
Šetnja ze zeleni Lovćen (1) - Babina glava 310,00
Odbornici/ce lokalnog parlamenta (Cetinjska URA) 750,00
Šetnja za zeleni Lovćen (2) - Štirovnik 285,00
Omladinski kamp za zeleni Lovćen - Ivanova korita 270,00
Lovćen banka AD 1.500,00
DOO Vukadinović Commerce Cetinje 150,00
Mini koncert Luke Radovića na Dvorskom trgu 325,00
DOO ,,Mijanović'' Cetinje 30,00
Ivana Piljagić - Tivat 10,00
   
UKUPNO: (ažurirano: 04.10.2019) 4430,00
 
 
 
 

Popravi Cetinje

on . Posted in Uncategorised

fb cover popravi cetinje
Platformu "Popravi Cetinje" - www.popravicetinje.me pokrenula je Aktivna zona, sa ciljem unapređenja brige o zajedničkim - javnim površinama u gradu, povećanja odgovornosti nadležnih gradskih službi u rješavanju infrastrukturnih problema i afirmacije učešća građana u brizi i osmišljavanju ideja za poboljšanje kvaliteta života u gradu.
 
Platforma će uz podršku građana, organizacija, stručne i laičke javnosti biti prostor za razmjenjivanje ideja, planova, prijedloga, komentara i sugestija za rješavanje infrastrukturnih problema grada. Struktura platforme sadrži četiri osnovne oblasti u okviru kojih će se pratiti infrastrukturni razvoj grada:
 
1. Na interaktivnoj mapi, koja čini prvu i osnovnu oblast platforme, građani imaju mogućnost da markiraju lokacije i u dijelu za opis, opišu koji infrastrukturni problem prijavljuju nadležnim organima/službama lokalne uprave (npr. oštećenje asfalta na putu, otvorena šahta, ne radi gradsko osvjetljenje, prekid kablova i sl.). Nakon prijave, vijest o prijavljenom problemu će biti provjerena i proslijeđena nadležnoj službi na dalje postupanje.
 
2. Forum za građane - predstavlja drugu oblast u okviru platforme, a služi isključivo za pokretanje diskusija o mogućim rješenjima za određene infrastrukturne probleme u gradu. Samo registrovani korisnici mogu učestvovati u diskusiji i pokretati nove teme za diskusiju.
 
3. Program razvoja grada- u ovom dijelu platforme biće objavljivani izvještaji o uspješnosti realizacije kapitalnih projekata, a posebno u pogledu implementacije Zakona o prijestonici.
 
4. Nalazi i izvještaji - u okviru ove rubrike biće obljavljivani kratki izvještaji i infografici sa ciljem predstavljanja ključnih nalaza u razvoju infrastrukture grada.
 
Svi građani i zainteresovana javnost, imaće prilike da učestvuju u stvaranju sadržaja platforme, posebno u pogledu prijavljivanja problema, ali i prezentovanja mogućih rješenja i ideja za poboljšanje gradske infrastrukture.
 
Kako biste postali aktivni član Platforme, preporučujemo da se registrujete, uz pomoć elektronske pošte, na sljedećem linku.
 
Ukoliko želite prijaviti problem, pratite uputstva za prijavljivanje problema na sljedećem linku.
 
 

Obavještenja za javnost 2018. godina

on . Posted in Uncategorised

Obavještenja za javnost 2017. godina

on . Posted in Uncategorised

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.