slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 5

Recept za aktivizam - VIDEO1 - Kako osnovati NVO?

on . Posted in Recepti

VIDEO1 NASLOV
Nevladine organizacije su specifična forma organizovanja građana. Sam pojam nevladine organizacije je usko povezan sa pojmom civilnog društva. Pored termina "nevladina organizacija" koristi se i termin "udruženje građana".
 

ZANIMLJIVOST:
Prema podacima iz Registra nevladinih organizacija, na dan 20.04.2015. godine, registrovano je 3589 nevladinih organizacija, od kojih je 3376 nevladinih udruženja, 114 nevladinih fondacija i 99 predstavništava stranih nevladinih organizacija.

Najviše registrovanih nevladinih udruženja zastupljeno je u oblastima: kulture, poljoprivrede i ruralnog razvoja, društvene brige o djeci i mladima, te razvoj civilnog društva i volonterizma, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i zaštiti životne sredine.

Najmanje registrovanih nevladinih udruženja zastupljeno je u oblastima: zanatstva, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, održivog razvoja, privrede i preduzetništva i pomoć starijim licima.

 
1. Ako osnivate nevladinu organizaciju napjrije treba okupiti grupu ljudi sa sličnim interesovanjima i organizovati inicijalni sastanak.
Na sastanku treba da utvrdite šta je problem, misija, vizija, ciljevi i djelatnosti buduće organizacije.

Važno je znati da vam je potrebno najmanje pet punoljetnih građana koji će biti osnivači udruženja ili fondacije.
 
2. Nakon toga, saziva se osnivačka skupština na kojoj se donosi odluka o osnivanju udruženja ili fondacije i određuje lice koje će pravno zastupati NVO. Najčešće, to lice je i izvršni direkor/ka NVO i pravno odgovara za djelovanje organizacije.
 
3. Na osnivačkoj skupštini donosi se i statut organizacije koji sadrži: tačan naziv organizacije, sjedište, znak i pečat, tijela organizacije, ciljeve i djelatnosti i druge odredbe potrebne za kvalnitetno funkcionisanje organizacije, a u skladu sa zakonom o nevladinim organizacijama.
 
4. Sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za upis u Registar NVO kod Ministarstva unutrašnjih poslova. Taj zahtjev mora da sadrži: Zapisnik sa osnivačke skupštine, Odluku o osnivanju, Statut i kopije ličnih karata osnivača organizacije.
 
5. Nakon podnošenja zahtjeva, MUP obrađuje podatke i donosi Rješenje o upisu organizacije u registar NVO.
 
6. Nakon upisa u registar NVO, obraćate se Poreskoj upravi kako bi dobili matični broj organizacije, tzv. PIB a potom treba da otvorite i žiro-račun organizacije u bilo kojoj banci u Crnoj Gori. Ta procedura je veoma jednostavna.
 
7. Nevladina organizacija mora da posjeduje i Rješenje o razvrstanju koje izadaje Zavod za statistiku Crne Gore (MONSTAT), a službenici te institucije će vas uputiti u kompletnu proceduru.
 
SAVJET:
Ako imate nedoumice u vezi sa procedurom osnivanja NVO, predlažemo da posjetite sajt: http://www.asistent.me/nvo.html , gdje možete pronaći detaljnija uputstva.
 
Pogledajte i video zapis na sljedećem linku >>> https://www.youtube.com/watch?v=n8mnJTw0Ypc&feature=youtu.be

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.