slide 1
 
slide 2

#InicijativaZaZeleniLovcen

Žiro račun za donacije: 565-15151-30
slide 5

Recept za aktivizam - VIDEO2 - Kako pronaći donatore i uspostaviti kontakt?

on . Posted in Recepti

VIDEO2 NASLOV
Mnogi donatori žele znati da li su organizacije koje im se obraćaju kredibilne prije nego odgovore u vezi finansiranja. Uspostavljanje kredibiliteta ne znači dobijanje sredstava – potrebno je vrijeme, trud i lično zalaganje.

Prije nego što zatražite sredstva trebate poznavati svoju organizaciju. Jasno trebate znati šta je vaša organizacija, zašto radi to što radi i šta hoće da postigne. Ako nemate napisane ciljeve vaše organizacije, misiju i viziju, napišite ih. Često ćete imati samo 5 minuta da opišete svoju organizaciju, odnosno donator će odlučiti u prvih 5 minuta da li će finansirati vašu NVO ili ne, vježbajte.

Vizija je inspirativna izjava koja definiše smjer u kojem se organizacije želi razvijati. Ono čemu težite i razlog zbog kojeg ste tu. Vizija predstavlja zamisao kako vidite vašu organizaciju, zajednicu i okolinu u budućnosti. Vizija mora biti jednostavna, razumljiva svima, uzbudljiva ali istovremeno predstavljati izazov.

Misija predstavlja način na koji ćete ostvariti viziju. Pomaže vam pri izradi strateškog plana i podstiče vas da razmišljate o djelokrugu rada vaše organizacije.

Prije obraćanja, vrlo je bitno da istražite interesna područja vašeg donatora, koje je organizacije finansirao u prošlosti, kakvu vrstu podrške je pružao i šta je htio postići ovakvom podrškom. Iskoristite informaciju o donatoru u vašem prijedlogu, pokazujući kako se rad vaše organizacije uklapa u njihov fokus finansiranja. Ovo često impresionira donatore jer pokazuje da ste istražili sve i da znate šta je fokus donatora kada se radi o finansiranju.

Lično se sastanite sa ovim ljudima kada god je to moguće da bi ih obavjestili o onome što vaša organizacija radi – ne naglašavajte šta trebate već šta radite dobro i zašto vaša organizacija vjeruje da je ta misija važna a možda i neophodna za vaše područje. Pozovite predstavnike ovih organizacija da posjete vašu organizaciju i da se uvjere u posao iz prve ruke – pozovite ih više puta.

Sve navedeno se mora uraditi PRIJE nego što počnete tražiti sredstva! Uradivši sve to prije nego što počnete povećavate šanse da vaš prijedlog bude prihvaćen i da vas neki donator kontaktira u vezi finansiranja vaše organizacije.

SAVJET:
Na kraju, napravite plan zahvale donatorima odmah nakon primanja njihove donacije, a osmislite i način obavještavanja o vašim dostignućima. Ovo će povećati vaše šanse za ponovno finansiranje.

 

Pogledajte i video zapis na sljedećem linku >>> https://youtu.be/XrNCINxauJs

*Tekst pripremljen uz pomoć publikacije Helsinškog Parlamenta Građana (hCa) Tuzla.

Povežimo se

facebook logo1   twitter logo1

youtube logo   issuu logo

Sve brojeve časopisa pronađite na našem ISSUU nalogu:

Recept za aktivizam

Kontaktirajte nas

Želite se dodatno informisati o našem radu?
Pišite nam putem info@aktivnazona.me.