• info@aktivnazona.me
  • Ulica Nikole Lekića 4, 81250, Cetinje
Inicijativa za zeleni Lovćen
By admin

Inicijativa za zeleni Lovćen

Aktivna zona i Nacionalni park Lovćen pokrenuli su ,,Inicijativu za zeleni Lovćen”, koja ima za cilj prikupljanje sredstava za nabavku sadnica javora i bukve, namijenjenih pošumljavanju požarima oštećenih djelova nacionalnog parka.

Inicijativa predstavlja četvrtu donatorsku akciju koju Aktivna zona sprovodi u okviru programa za razvoj filantropije. Zajedničkim naporima građana, organizacija građanskog društva, stručnjaka iz oblasti ekologije, preduzetnika, institucija i drugih društvenih aktera, radićemo na osmišljavanju i realizaciji više akcija u cilju obezbjeđivanja sredstava za nabavku potrebnih sadnica.

Više o planini Lovćen:

Planina Lovćen i okolina su 1952. godine proglašeni nacionalnim parkom, obezbjeđujući uslove za zaštitu jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta, međutim Lovćen je u posljednjem periodu pretrpio mnoga oštećenja na zelenim površinama, najviše zbog učestalih požara kojim se ozbiljno ugrožavaju kako biljni, tako i životinjski svijet na Lovćenu.

Kada je riječ o bitnosti očuvanja nacionalnog parka i potrebe za brzom reakcijom, istaćemo nekoliko činjenica: Specifičan spoj životnih uslova na prostoru nacionalnog parka uticao je na razvoj raznovrsnih i složenih ekosistema i bogatstvo vrsta faune, flore i gljiva. Od ukupno oko 3400 vrsta vaskularne flore Crne Gore, na ovom prostoru je zastupljeno više od 1300 vrsta. Konstatovan je veliki broj endemičnih (47 vrsta), reliktnih (19 vrsta) i rijetkih vrsta biljaka koje su od posebnog nacionalnog kao i međunarodnog značaja. Šume predstavljaju dominantan ekosistem obuhvaćajući 71% površine parka. U najvećem procentu su zastupljene bukove šume.

Pored pomenutih činjenica, važno je istaći i kulturno-istorijski značaj Lovćena, zbog kojeg građani gaje posebni osjećaj i odnos prema ovoj planini.

Zašto je Lovćenu potrebna naša pomoć?

Prema podacima inženjera koje smo angažovali prilikom pripreme Inicijative, parku je potrebna obnova zelenih površina – šuma, a u najvećem broju su potrebne sadnice javora i bukve. Ove površine su uništene mnogobronim požarima proteklih godina, nepažnjom, nedovoljno kvalitetnom planiranju (dalekovod) i drugim faktorima, koji se u većini slučajeva vežu za djelovanje čovjeka.

Kako možete pomoći?

Aktivna zona je omogućila više načina na koje se građani, privrednici i svi zainteresovani društveni subjekti mogu pridružiti Inicijativi:

– Sredstva za nabavku sadica je moguće donirati putem donatorskih kutija u marketima na Cetinju;

– Takođe, sredstva se mogu donirati i putem žiro računa: 565-15151-30;

– Učešćem na ,,Šetnjama za zeleni Lovćen”;

– Učešćem na ,,Omladinskom kampu za zeleni Lovćen”;

Više informacija o aktualnim akcijama:

Tok Inicijative možete pratiti putem posebne rubrike u okviru ,,Programa za razvoj filantropije”  – Donatorske akcije

Realizaciji akcija u okviru Inicijative su se do sada pridružili:

Savez izviđača Crne Gore;

Planinarski klub ,,Soko” – Cetinje;

Izviđački klub ,,EHO” – Podgorica

Turistička organizacija Prijestonice Cetinje;

Lovćen banka AD – Podgorica

JU ,,Lovćen – Bečići”;

Organizacija ,,KOD” – Podgorica

DOO ,,Komunalno” Cetinje

Pjevač Luka Radović

Donatori i tok prikupljanja sredstava:

Naziv donatora / izvorIznos donacije
JU ,,Lovćen – Bečići”100,00
DOO ,,Montenegro pepe” Cetinje200,00
Građanin – SIniša Gazivoda50,00
DOO ,,Kusovac Commerce” – Picerija ,,Obelix” Cetinje100,00
DOO ,,Matej” Cetinje200,00
DOO ,,EFEL TRAVEL” Cetinje150,00
Šetnja ze zeleni Lovćen (1) – Babina glava310,00
Odbornici/ce lokalnog parlamenta (Cetinjska URA)750,00
Šetnja za zeleni Lovćen (2) – Štirovnik285,00
Omladinski kamp za zeleni Lovćen – Ivanova korita270,00
Lovćen banka AD1.500,00
DOO Vukadinović Commerce Cetinje150,00
Mini koncert Luke Radovića na Dvorskom trgu325,00
DOO ,,Mijanović” Cetinje30,00
Ivana Piljagić – Tivat10,00
DOO ,,Turo” Cetinje50,00
Ivan Gazivoda (Socijaldemokrate Crne Gore)150,00
Donatorska kutija (Martex)45,88
 UKUPNO: UKUPNO:
(ažurirano: 24.11.2020.)4675,88

 *VAŽNO OBAVJEŠTENJE:

(24.11.2020) Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo od juna 2019. godine godine do danas prikupili čak 4.675,88 eura za nabavku sadnica javora i bukve, namijenjenih pozelenjavanju Nacionalnog parka Lovćen! Takođe, Nacionalni park Lovćen je u svom godišnjem planu za narednu godinu isplanirao da prihode od čak 2000 ulaznica namijeni kupovini novih sadnica! Zbog nedostatka sadnica pomenutih vrsta u Crnoj Gori, iste ćemo morati da uvezemo, a u komunikaciji sa inženjerem šumarstva već pregovaramo sa nekoliko rasadnika u regionu. Zbog navedenog, ali i trenutnih nepovoljnih epidemioloških uslova, akcija sađenja će se organizovati naredne godine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. U međuvremenu, nastavljamo sa prikupljanjem sredstava, a dodatne informacije o inicijativi možete pronaći iznad.

  • No Comments
  • 17/08/2019