• info@aktivnazona.me
  • Ulica Nikole Lekića 4, 81250, Cetinje
By AktivnaZona Website

Otvoren prvi Festival lokalne demokratije u Crnoj Gori

(Podgorica, 28.03.2024. godine) Danas i naredna dva dana Aktivna zona organizuje Festival lokalne demokratije. Ovaj značajan događaj danas je okupio raznovrsnu publiku, uključujući građane, NVO iz Crne Gore i regiona, predstavnike/ce lokalnih samouprava i nacionalnih institucija, kako bismo razgovarali o jednoj od ključnih vrijednosti svih demokratskih zajednica – participativna politika na lokalnom nivou. Tokom prvog dana smo imali priliku da predstavimo Preporuke za unapređenje mehanizama participacije građana u procesima donošenja odluka, uručimo priznanja najotvorenijim opštinama, kao i da razgovaramo o razvoju i stanju mjesnih zajednica u Crnoj Gori i regionu.  

Ovaj trodnevni događaj će biti posvećen sljedećim temama: Promovisanje vrijednosti lokalne demokratije, decentralizacije i povećane participacije građana u procesima donošenja odluka o javnim pitanjima. Ključne teme tokom tri dana su:I dan: Lokalna demokratija; II dan: Zaštita životne sredine, urbanizam i održivi razvoj na lokalnom nivou; III dan: Sloboda govora i lokalni mediji.

Danas smo imali priliku da uručimo priznanja za izuzetnu lokalnu demokratiju. Naime, Aktivna zona je na današenjm događaju uručila priznanja za za tri crnogorske opštine sa najvišim nivoom razvijene lokalne demokratije (otvorenosti i transparentnosti). Ova inicijativa ima za cilj da istakne dobre prakse lokalnih samouprava, doprinoseći ukupnoj promociji dobrog upravljanja i transparentnosti lokalnih samouprava. U ime tri opštine, priznanja su primili: I mjesto: Slobodan Delić (predsjednik Opštine Plužine); II mjesto: Stanislava Bardić (menadžerka opštine Bar); III mjesto: Mirko Mustur (potpredsjednik Opštine Herceg Novi).

Ove opštine su osvojile najviše bodova u okviru šest prioritetnih tema koje smo ocjenjivali putem dostupnosti dokumenata na veb stranicama lokalnih samouprava, a to su 1) Skupština opštine, 2) Budžet, 3) Borba protiv korupcije, 4) Opšte informacije, 5) Javne nabavke, 6) Javne rasprave, javni konkursi i saradnja sa NVO.

U uvodnom izlaganju izvršni direktor Aktivne zone, Miloš Marković je istakao da organizacijom ovog festivala želimo da doprinesemo jačanju lokalne demokratije u Crnoj Gori, ističući ulogu koju svaki pojedinac ima u oblikovanju budućnosti svoje zajednice: „Udruživanje građana na lokalnom nivou predstavlja srž demokratskog procesa. Kada se ljudi udruže i aktivno uključe u donošenje odluka koje utiču na njihov život, stvara se osjećaj zajedničke odgovornosti i solidarnosti. Ova solidarnost, ova zajednička svijest o potrebama i prioritetima naše zajednice, čini temelj za izgradnju inkluzivnije i održivije društvene zajednice.“

U ime Centra za građansko obrazovanje, na otvaranju događaja je govorio Petar Đukanović, programski direktor Centra za građansko obrazovanje, koji je istakao da se ključne inicijative za demokratizaciju i evropeizaciju društva dešavaju upravo na lokalnom nivou i da je veoma bitno nastaviti u promovisanju i afirmisanju vrijednosti za koje je Aktivna zona u okviru projekta zalaže.

U ime Ministarstva javne uprave, Lidija Ljumović, v.d. generalna direktorica Direktorata za razvoj i saradnju sa NVO, izrazila je veliko zadovoljstvo što ima priliku da otvori jedan ovakav događaj i kazala da su ova i slične inicijative na lokalnom nivou ključne u cilju poboljšavanja odnosa između građana, nevadinih organizacija i lokalnih samouprava.

Tokom prve panel diskusije smo imali priliku da predstavimo „Izvještaj i preporuke za unapređenje lokalne demokratije u Crnoj Gori“, a na panelu su govorile Hakile Resulbegoviq (Institut Damar), Zorana Marković (Centar za razvoj nevladinih organizacija) i Marija Janković (Međunarodni republikanski institut).

U okviru drugog panela, razgovarali smo na temu „Zapuštena demokratija: Uloga i položaj mjesnih zajednica u Crnoj Gori i regionu“, sa Aleksandrom Đekićim iz Bečejskog Udruženja Mladih, Marijom Popović Kalezić iz Centra za građanske slobode, Milanom Mijajlovićem iz NVO „Volim Danilovgrad“, i Predragom Tomovićem iz „Oči Podgorice“.

Nastavak programa je u petak sa temom Zaštita životne sredine, urbanizam i održi razvoj na lokalnom nivou, dok je treći dan Festivala posvećen temi Sloboda govora i lokalni mediji.

Projekat „Partnerstvo za lokalnu demokratiju“, koji realizuje NVO Aktivna zona je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje – CGO, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

  • No Comments
  • 29/03/2024