• info@aktivnazona.me
  • Ulica Nikole Lekića 4, 81250, Cetinje
Aktivna zona donirala 3D štampač osnovnoj školi “LPO”
By AktivnaZona Website

Aktivna zona donirala 3D štampač osnovnoj školi “LPO”

Osnovna škola “Lovćenski partizanski odred” je postala bogatija za 3D štampač PETko (uređaj za izradu predmeta od reciklirane plastike). 

Ovaj vrijedan uređaj, Aktivna zona je donirala osnovnoj školi LPO, u okviru projekta “#EkoSortiraj”, čiji je cilj unaprijeđenje ekološke svijesti i prakse reciklaže među najmlađima.

U kvizu o reciklaži, kojijeorganizovala Aktivna zona, u prostorijama Društvenog centra, učestvovali su učenici iz osnovnih škola “Lovćenski partizanski odred” i “Njegoš”.

Kviz, osmišljen sa ciljem podizanja svijesti o značaju reciklaže, selektivnog odlaganja otpada i očuvanja životne sredine, sastojao se od niza zanimljivih i edukativnih pitanja.

Takmičenje je proteklo u dinamičnoj atmosferi, a učenici obije škole su pokazali zavidno znanje o ekološkim temama, pravilnom sortiranju otpada, prednostima reciklaže i kreativnim načinima ponovne upotrebe materijala.

Nakon napete „borbe“ i visokog nivoa znanja prikazanog od strane oba tima, pobjedu je odnio tim „Eko-preduzetnice“, iz osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“. Njihov tim se istakao odličnim poznavanjem teme i brzim reakcijama na postavljena pitanja. 

Kao nagradu za trud i znanje, pobjednički tim je osvojio uređaj za izradu predmeta od reciklirane plastike, kao i obuku za korišćenje istog.

Na taj način, na konkretnom primjeru ćemo pokazati šta znači recikliranje, odnosno kako iskorišćeni predmet (u ovom slučaju, plastični) se može preraditi i ponovo iskoristiti u nekom drugom obliku. 

Učenici će, kroz praktične aktivnosti nastave, razvijati svoje vještine i doprinositi očuvanju životne sredine. 

Projekat “#EkoSortiraj” ima za cilj da podstakne mlade na aktivno učešće u očuvanju životne sredine, kroz edukaciju i praktične aktivnosti.

Aktivna zona već godinama radi na podizanju svijesti o važnosti reciklaže i zaštite životne sredine, a ova donacija predstavlja još jedan korak ka ostvarivanju tog cilja. “Naša organizacija smatra da je edukacija najvažniji korak ka održivoj budućnosti. Donacijom 3D štampača, želimo da podržimo škole i učenike u njihovim naporima da se bave reciklažom i ekološkim inovacijama,” izjavila je Jovana Vulević, koordinatorka projekta.

Učenici će imati priliku da kroz praktičan rad uče o reciklaži, održivom razvoju i inovativnim tehnologijama, a sve uz podršku preduzeća FIN-ING DOO Podgorica (3D soba), koji su obezbijedili posebne popuste za nabavku 3D štampača, kao i besplatnu obuku i materijal za štampu.

Projekat „#EkoSortiraj“ realizuje Aktivna zona, uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje – Komisije za raspodjelu sredstava za projekte/programe NVO u 2023. godini.

  • No Comments
  • 03/07/2024