• info@aktivnazona.me
  • Ulica Nikole Lekića 4, 81250, Cetinje
#EkoSortiraj: Organizovane eko-radionice za osnovce sa Cetinja
By AktivnaZona Website

#EkoSortiraj: Organizovane eko-radionice za osnovce sa Cetinja

Aktivna zona je, u okviru projekta “#EkoSortiraj”, realizovala edukativne radionice o značaju selektivnog odlaganja otpada i recikliranju.


Glavni cilj projekta je povećati nivo informisanosti i svijesti građana, sa akcentom na mlade, o problemu neadekvatnog odlaganja plastičnih kesa i drugih plastičnih materijala, te mogućnostima za rješavanje tog problema. Aktivnostima projekta je predviđena nabavka korpi za selektivno odlaganje otpada, za osnovne škole na Cetinju. To će uputiti mlade, kako pravilno odlagati, odnosno sortirati otpadne materijale i podići svijest mladih, naročito djece u osnovnim školama, o značaju selektivnog odlaganja otpada.


Radionice su osmišljene da na interaktivan i zabavan način podstaknu mlade učesnike da razmišljaju o svom ekološkom otisku i ohrabre ih da usvoje održive navike. Program je uključivao razne aktivnosti, od kreativnih radionica gdje su djeca pravila umetničke predmete od recikliranih materijala, do edukativnih predavanja o procesima reciklaže i njenom značaju za planetu.


U okviru ovih Eko-časova, svi učesnici su dobili promotivne platnene torbe i flajere, koje su dizajnirali članovi i volonteri Aktivne zone.


Radionice su održane u prostorijama Društvenog centra, a časove je vodila profesorica biologije Milka Vušurović.

Koordinatorka projekta Jovana Vulević je istakla da su veoma zadovoljni odzivom i entuzijazmom koji su učenici pokazali tokom radionica, kao i to da su ovakve aktivnosti od suštinskog značaja za podizanje svijesti građana, sa posebnim akcentom na mlade, o ekološkim pitanjima i za stvaranje generacija koje će biti posvećene očuvanju životne sredine.


Kao završnu aktivnost projekta, Aktivna zona će organizovati takmičenje, u oblasti reciklaže, za osnovne škole “Lovćenski partizanski odred” i “Njegoš”. Škola koja pobijedi će osvojiti uređaj za izradu predmeta od reciklirane plastike. Na taj način, na konkretnom primjeru, učenici će naučiti šta znači reciklaža, odnosno kako iskorišćeni predmet (u ovom slučaju plastični) se može ponovo preraditi i ponovo iskoristiti u nekom drugom obliku. Ova aktivnost ima za cilj da pripremi građane/ke Cetinja, sa akcentom na mlade, za korišćenje planiranog reciklažnog dvorišta.

Projekat #EkoSortiraj realizuje Aktivna zona, uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje  – Komisije za raspodjelu sredstava  za projekte/programe NVO u 2023. godini. 

  • No Comments
  • 04/06/2024