• info@aktivnazona.me
  • Ulica Nikole Lekića 4, 81250, Cetinje
Kroz vrijeme i različitosti: Poziv za mlade za učešće na radionicama o multikulturalizmu kroz istoriju u Crnoj Gori
By AktivnaZona Website

Kroz vrijeme i različitosti: Poziv za mlade za učešće na radionicama o multikulturalizmu kroz istoriju u Crnoj Gori

Aktivna Zona ima zadovoljstvo da pozove mlade osobe uzrasta 15-19 godina da budu dio projekta “Kroz vrijeme i različitosti – manjinski narodi u Crnoj Gori“ koji ima za cilj da doprinese smanjenju međuetničke distance u Crnoj Gori kroz poboljšanje razumijevanja uloge manje brojnih naroda u istoriji Crne Gore.


Učešće na ovom projektu podrazumijeva učešće na trodnevnom kampu koji će biti organizovan na Ivanovim koritima 19-21 juna, a koji se sastoji iz dva dijela. Prvi dio je posvećen edukaciji o važnosti multikulturalizma, interkulturalizma, ljudskih i manjinskih prava u formi interaktivnih radionica, sa ekspertom iz ove oblasti. Drugi dio kampa podrazumijeva obilazak muzejskih postavki na Cetinju, u okviru koje će posebna pažnja biti posvećena eksponatima vezanim za manje brojne narode u Crnoj Gori. Kamp predstavlja i odličnu priliku za upoznavanje i druženje sa vršnjacima iz svih krajeva Crne Gore.


Po završetku kampa učesnici/e projekta će moći da se na osnovu naučenog, kao i prethodnog znanja, kreativno izraze u okviru internog literarnog konkursa “Očima mladih: Moja zajednica kroz istoriju Crne Gore”. Ovaj literarni konkurs će omogućiti mladim ljudima da iz svoje perspektive daju viđenje uloge svojih nacionalnih ili etničkih zajednica u istoriji Crne Gore, ka i o tome kako je ona predstavljena široj javnosti, da li je vidljiva, realna itd. Autor/ka najboljeg rada u okviru ovog internog literarnog konkursa će dobiti simboličnu materijalnu nagradu, dok će tri najbolja rada biti javno objavljena i predstavljena na završnom panelu u okviru projekta.


Rok za prijavu je 14.06.2024. do 15h.

Prijava se vrši putem online formulara.


Broj učesnika/ca projekta je ograničen na 10. Selekcija će se vršiti na osnovu kvaliteta pristiglih prijava, vodeći računa o uključenosti mladih iz što većeg broja manjinskih nacionalnih zajednica, kao i o ravnomjernoj polnoj i regionalnoj zastupljenosti.


Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

  • No Comments
  • 04/06/2024