• info@aktivnazona.me
  • Ulica Nikole Lekića 4, 81250, Cetinje
Šira slika: HPV vakcina je investicija za našu đecu i budućnost
By admin

Šira slika: HPV vakcina je investicija za našu đecu i budućnost

(Cetinje, 10.02.2023. godine) Juče smo u prostorijama Agencije za razvoj i podršku poslovanju održali prvu u nizu diskusija pod nazivom „Šira slika“ koje Aktivna zona sprovodi u okviru projekta „Inicijativa za odgovornu akciju“. Tema koju smo odabrali za prvu diskusiju ticala se aktuelnog pitanja HPV virusa i vakcinacije koja izaziva podijeljena mišljenja u društvu.

U uvodnom obraćanju Miloš Marković – izvršni direktor Aktivne zone, predstavio je projekat u okviru koje se odvijaju ove dikusije i istakao da je cilj da se pokrenu teme koje su od značaja za našu zajednicu pa je i najavio da će se obrađivati teme vršnjačkog nasilja, mentalnog zdravlja ali i drugih problema koji se tiču zajednice a o kojima se ne govori dovoljno.

Obrazlažući zašto smo izabrali baš ovu temu da razgovaramo o njoj predstavio je rezultate koje je iznijelo Ministarstvo zdravlja i pomenuo primjere u zemljama iz EU gdje je ta bolest na relativno niskom nivou. Opšte je poznato da je HPV visrus jedan od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice i jedan od 5 vodećih uzroka malignih oboljenja kod žena.

Na današnjoj diskusiji govorile su spec. ginekologije i akušerstva dr Ana Bogdanović i dr Selma Đurbuzović–Ramović koja je objasnila da je rak grlića materice najčešća bolest uzrokovana HPV virusom, zato je redovno testiranje i vakcinacija najbolja zaštita od te bolesti.

Prevencija i redovni ginekološki pregledi spašavaju živote žena i mi smo trenutno u toj priči, a vakcina, sa kojom smo tek počeli, će imati svoje efekte za deset godina kad ne budemo uopšte imali premalignih lezija. Vakcina je investicija za našu đecu u budućnosti, a prevencija je spašavanje života žena u sadašnjosti – istakla je dr Đurbuzović-Ramović.

U Crnoj Gori se, kako je dodala, koristi devetovalentna vakcina Gardasil9 koja pruža najširu moguću zaštitu od do sada dostupnih vakcina. Prema njenim riječima, na Cetinju je od početka HPV vakcinacije vakcinu primilo 40 odsto djevojčica uzrasta 9 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija je za ovu vakcinu rekla da je ekstremno bezbjedna i da je efikasna, tako da tu antivakseri nemaju mnogo manevarskog prostora – kazala je dr Đurbuzović-Ramović.

Prevencija je, prema riječima dr Bogdanović, ključna komponenta i najisplativija dugoročna strategija svih programa usmjerenih na smanjenje učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti. Preventivni programi uspostavljeni u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore su Program HPV vakcinacije i Skrining program raka grlića materice.

Skrining može da bude oportuni koji podrazumijeva da mi sami jednom godišnje vodimo brigu o našem zdravlju, da idemo na redovne ginekološke preglede, i može biti organizovani skrining. Svaka žena dobija poziv telefonskim putem ili joj se eventualno pimeno uručuje poziv sa propratnim materijalom, gdje je tačno navedeno vrijeme i mjesto kada će ona doći da joj se uradi skrining, odnosno ispitivanje na prisustvo HPV virusa – objasnila je dr Bogdanović.

Podsjetimo, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu, Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi.

Događaj je organizovan uz finansijsku podršku Evropskog fonda za demokratiju.

Izvor: Cetinjski list (RTV Cetinje)

  • No Comments
  • 10/02/2023